
Raadsleden werken aan kwaliteit raadswerk
Raadsleden trekken zich kritiek van inwoners niet persoonlijk aan. Dit komt naar voren uit de antwoorden die raadsleden in de wekelijkse serie ‘Raadslid van de Week’ hebben gegeven op de vraag: ‘Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en de raadsleden. Trekt u zich deze kritiek aan?’
Kritiek kan allerlei vormen hebben. Zo worden raadsleden verweten dat ze te weinig luisteren naar inwoners, worden ze verweten de burgemeester en wethouders onvoldoende te controleren en worden ze verweten onzichtbaar te zijn.
Toch is deze kritiek niet altijd terecht, aldus Astrid van de Wetering, D66-raadslid in de gemeente Texel: “Ik weet dat ik mij voldoende verdiep in de stukken en situaties”.
Net zo stellig is ook Mirjam Slobbe-Voogt, CDA-raadslid in de gemeente Zwijndrecht: “Ik weet van mijzelf dat ik me voor 100% inzet”.
Toch zijn er ook een aantal raadsleden die zich de kritiek wel aantrekken. Maaike Moulijn, Partij voor de Dieren-raadslid in de gemeente Apeldoorn, zegt daarover: ”Ja, ik wil graag een goed raadslid zijn…Maar het is best lastig om een goed raadslid te zijn en van alle gemeentelijke onderwerpen voldoende kennis te hebben”.
Kritiek is gezond
Van alle raadsleden die zich de kritiek niet aantrekken, is er ook een groep die van mening is dat kritiek gezond is in een democratie en ook terecht kan zijn. Kritiek “zet je aan het denken en doet je beseffen dat je sommige dingen anders en misschien beter kunt doen” stelt Elif Hotaman, DENK-raadslid in de gemeente Zaanstad.
Marianne van de Watering, Leefbaar Lelystad-raadslid in de gemeente Lelystad, stelt dat de kritiek op de kennis bij raadsleden soms terecht is: ”Wanneer er dossiers behandeld worden waar ik zelf vakkennis over heb, is het voor mij soms tenenkrommend hoe vaak er vanuit emotie een stuk behandeld wordt. De raad zou wat dat betreft meer gebruik kunnen maken van de kennis die er bij inwoners aanwezig is”.
Oorzaken en oplossingen
Voor de kritiek op raadsleden zijn echter wel oorzaken aan te duiden. “Met een baan en andere verplichtingen valt het niet altijd mee om daarnaast ook gemiddeld anderhalve dag of meer per week aan het raadwerk te besteden”, aldus Anke Oosterhuis, Progressief Westerveld-raadslid in de gemeente Westerveld.
Youcef Ben Ali, PvdA-raadslid in de gemeente Zwolle, komt met een advies om het kwaliteitsprobleem op te lossen: “Kwaliteit kost geld...Investeer dan in die gewenste kwaliteit, school de raadsleden beter en stel daar tijd en middelen voor beschikbaar”.
Meer info
Het volledige overzicht van de antwoorden van de raadsleden, kunt u hier vinden.