Raadslid Wieke Paulusma in VNG-bestuur

Raadslid Wieke Paulusma in VNG-bestuur

DEN HAAG – Het Groningse raadslid Wieke Paulusma (D66) wordt lid van het bestuur van de VNG. Zij is de enige kandidaat voor de vacante plek in het bestuur. Caspar Rutten (CDA, Breda), Teunis Reedijk (CDA, Utrechtse Heuvelrug) en Tessa van Wijnen (GroenLinks, Amstelveen) zijn de voorgedragen raadsleden voor de commissie Raadsleden & Griffiers.

Wieke Paulusma is de beoogd opvolgster van Mathilde Stiekema, die in Haren het raadslidmaatschap verruilde voor het wethouderschap. Behalve Paulusma solliciteerden nog tien raadsleden op de vacante plek in het VNG-bestuur. Paulusma is door de VNG-benoemingencommissie Noordanus voorgedragen en op deze keuze zijn bij de VNG geen tegenkandidaten gekomen. De ledenvergadering van de VNG op 30 november in Nieuwegein heeft het laatste woord over de kandidatuur van Paulusma. Wanneer de voordracht van Paulusma wordt overgenomen, komt het aantal raadsleden in het VNG-bestuur op een totaal van 23 leden weer op drie raadsleden. De andere twee raadsleden in het bestuur zijn Margriet de Jager (Deventer) en Pauline Heijkoop (Alphen aan den Rijn).

Wieke Paulusma was vorig jaar Raadslid van de Week bij Raadslid.Nu. Zij sprak zich toen ook uit over de VNG. ‘’De VNG zou wat mij betreft ook meer de beweging naar maatwerk mogen maken: geen standaardoplossingen aanbieden, maar meer tijd en middelen vrijmaken om gemeenten juist te helpen om een eigen benadering te ontwikkelen die echt past bij de lokale situatie’’, aldus Paulusma over de VNG in de rubriek Raadslid van de Week van Raadslid.Nu. Het interview is te lezen via deze link.

-Lees verder onder de foto-

Commissie Raadsleden & Griffiers
De drie raadsleden Rutten, Reedijk en van Wijnen volgen in de VNG-commissie Raadsleden & Griffiers Anouk van Eekelen (VVD, Wassenaar), Diane Bergman (D66, Lelystad) en Mathilde Stiekem op. Van Eekelen is wethouder geworden in Papendrecht en Bergman is gestopt als raadslid. De drie voorgedragen raadsleden zijn door de VNG-commissie-Noordanus geselecteerd uit eenentwintig kandidaten.

Geen nieuwe raadsleden in overige commissies
In de overige commissies worden er geen raadsleden voorgesteld. Voor de commissies Bestuur & veiligheid, gezondheid & welzijn, Onderwijs, Cultuur & Sport, Arbeidszaken en Europa en Internationaal, hadden veertien raadsleden zich kandidaat gesteld. In de commissies Europa en Internationaal zitten geen raadsleden.

Voor alle vertrokken raadsleden is er een nieuw raadslid in de plaats gekomen dat betekent dat het aantal raadsleden in de VNG-commissies en bestuur hetzelfde blijft. De commissie Raadsleden & Griffiers telt 11 raadsleden en 9 griffiers. De overige commissies van de VNG tellen 15 raadsleden op een totaal van 245 commissieleden.

Bekendmaking nieuwe bestuur- en commissieleden
Het nieuwe bestuurslid en de nieuwe leden van de commissie Raadsleden & Griffiers worden op de Buitengewone Algemene Ledenvergadering (BALV) van de VNG officieel benoemd. De vijfde VNG Bestuurdersdag met aansluitend de BALV zal op woensdag 30 november plaatsvinden in Nieuwegein.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 23 november 2016.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!