Gemeenteraden hadden het nakijken bij het nemen van besluiten in de eerste fase van de coronacrisis. Ook in latere fases van de crisis hadden de raden weinig te kiezen.
Onderzoek door de Rekenkamers van Arnhem, Breda, Tilburg en Oss laat zien dat een meer dualistische opstelling van de raad nodig is om te zorgen dat deze zijn kaderstellende en controlerende taken kan uitvoeren.
De Rekenkamers van Arnhem, Breda en Tilburg en de Rekenkamercommissie Oss deden gezamenlijk onderzoek naar welke lokale coronasteunmaatregelen door de gemeenten zijn ingezet en welke rol de gemeenteraden hebben vervuld of konden vervullen.
De gemeenteraden bleken tijdens de eerste periode van de coroanacrisis pas achteraf te zijn geïnformeerd over besluiten die de colleges van burgemeesters en wethouders namen. De gemeenteraden kregen ook in het vervolg van de coronacrisis geen scenario’s met risicoberekeningen of meerdere keuzes voorgelegd. En de criteria waaronder corona-steunmaatregelen werd toegekend waren niet concreet toetsbaar voor de raden.
- Het hoofdrapport Lokale steun in crisis, vergelijking van corona-steunmaatregelen in de gemeenten Arnhem, Breda, Oss en Tilburg. Zie de samenvatting (op pagina 2 t/m 6) en paragraaf 6 met de leereffecten per gemeente, vanaf paginaa 36.
- Op de site van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies staan naast het hoofdrapport ook de deelrapporten per gemeente.
- Corona en de rol van de raad. Dit factsheet in de digitale leeromgeving biedt raadsleden een overzicht hoe de gemeenteraad zijn invloed kan doen gelden.
- Weinig te kiezen voor raadsleden tijdens crisis, artikel Binnenlands Bestuur 13/04/2021.