Raden in Verzet bijeen in actie over financiële tekorten

Raden in Verzet bijeen in actie over financiële tekorten

Met alle raadsleden, wethouders, commissieleden, burgemeesters, griffiers en gemeentesecretarissen wil het actiecomité Raden in Verzet in gesprek over de grote financiële tekorten van gemeenten. Raden in Verzet houdt daartoe op vrijdagmiddag 26 maart een digitaal congres, waarbij ook VNG-voorzitter Jan van Zanen aanwezig zal zijn.

35 Gemeenteraden

Het actiecomité Raden in Verzet bepleitte tijdens de buitengewone ledenvergadering van de VNG in februari al voor 2 miljard extra in 2021 en 2022 voor gemeenten. Daartoe werd een motie ingediend door 35 gemeenteraden, te weten: Albrandswaard, Barendrecht, Beesel, Bergen op Zoom, Blaricum, Boxtel, Cranendonck, De Fryske Marren, Druten, Etten-Leur, Haaksbergen, Harderwijk, Hillegom, Hof van Twente, Laren, Lisse, Maassluis, Medemblik, Meppel, Middelburg, Mook en Middelaar, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Opsterland, Oudewater, Papendrecht, Roermond, Stadskanaal, Stede Broec, Teylingen, Tynaarlo, Uithoorn, Westervoort, Zoetermeer, Zutphen.

Ondanks een hartstochtelijk pleidooi van het Zoetermeerse raadslid Marijke van der Meer van het actiecomité Raden in Verzet stemde tweederde deel van de VNG-ledenvergadering tegen het gevraagde extra geld voor gemeenten. Er waren 101 gemeenten die de motie steunden. 

Rijk geen aanbod

Het bestuur van de VNG wilde afwachten of het Rijk over de brug zou komen en gevoelig is voor de financiële noodkreet van de gemeenten. Op 12 maart werd het echter bekend dat het Rijk geen aanbod doet om het gemeentefonds met extra euro’s aan te vullen. Volgens het actiecomité Raden in Verzet betekent deze opstelling van het Rijk dat steeds meer belangrijke gemeentelijke voorzieningen wegbezuinigd moeten worden.

Schoon schip

Behalve VNG-voorzitter Jan van Zanen zal ook Peter Verheij, wethouder uit Alblasserdam en lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur (Rob) als spreker optreden. De Rob bracht afgelopen week een stevig advies uit over de gevolgen van de verstoorde financiële verhoudingen tussen Rijk en gemeenten en riep daarin op dat de volgende minister schoon schip moet maken.

Aanmelden

Wie wil deelnemen aan het digitale congres van Raden in Verzet kan zich daarvoor aanmelden. De aanmeldlink is beschikbaar bij de eigen griffie. Een mail sturen naar radeninverzet@gmail.com kan ook.