Raden kiezen in verkiezingsbegroting
DEN HAAG – Gemeenteraden overal in het land stellen deze en volgende week de begroting vast. Die staat in het teken van de verkiezingen voor de nieuwe raad op 19 maart.
Krijgt de nieuwe raad een sluitende begroting? Zijn de kosten voor de nieuwe taken verwerkt? De antwoorden zijn bevestigend en ontkennend. Elke ‘oude’ gemeenteraad doet zijn uiterste best om een sluitende begroting af te leveren. Maar daarmee is niet gezegd dat alle uitgaven voor nieuwe taken als zorg en participatie ook gedekt zijn.
Oldambt
“Wij ronden onze kerntakendiscussie af met en beleidsarme, sluitende begroting. Keuzes maken wij niet over de zorg, de jeugdzorg en de sport. Keuzes maken is aan de nieuwe raad” zegt Otto Schröder, PvdA-raadslid in de Groningse gemeente Oldambt.
De meerjarenbegroting van Oldambt is na overleg met de provincie niet sluitend: “We weten pas in mei wat er uit Den Haag komt met de decentralisaties. Dat is nu nog niet bekend. Het is aan de nieuwe raad en de partijen die onderhandelen over het nieuwe college om na de verkiezingen daarmee los te gaan”, aldus Schröder. Het worden in Oldambt daarom deze maand geen bewogen begrotingsbeschouwingen. “De spanning is er af”.
Zuidplas
In de gemeente Zuidplas is de situatie ook niet geheel wenselijk zegt Rik van Woudenberg, raadslid voor de D66-fractie: “De budgettaire onduidelijk over de jeugdzorg maakt de begrotingsvergaderingen tot een groot probleem. Achter deze onduidelijkheid verschuilen de wethouders zich, dat is enigszins begrijpelijk, maar het is een onwenselijke situatie. We weten vrijwel zeker dat we niet voldoende budget krijgen om de jeugdzorg voor het hele jaar te realiseren, maar we weten nog niet hoe we dit gat moeten gaan vullen”.
Nieuwe raadsleden
De onduidelijkheid maakt het decentralisatiethema nog een stap complexer voor de raadsleden. Het zorgt er ook voor dat de nieuwe raad, die na 19 maart geïnstalleerd wordt, direct een belangrijk en budgettair moeilijk dossier voor de kiezen krijgt. “Wij willen dan ook dat de aspirant raadsleden nu zoveel mogelijk aanwezig zijn, vooral bij de bijeenkomsten over de decentralisatiethema’s”, aldus Van Woudenberg. “We willen natuurlijk niet dat nieuwe raadsleden zonder kennis aan de decentralisaties beginnen.”