Rekenkamer: ‘Begroting amper te doorgronden voor raadsleden’

Rekenkamer: ‘Begroting amper te doorgronden voor raadsleden’

Het is voor raadsleden lastig om iets te snappen van de gemeentebegroting. Dat concludeert de rekenkamer van de gemeente Breda in een onderzoek naar de eigen begroting van 2019. Zeker mensen die weinig affiniteit hebben met financiën zien al snel door de bomen het bos niet meer in het 476 pagina's tellende document.

,,Eigenlijk moet een raadslid de begroting binnen een half uur kunnen doorgronden. Nu kan dat niet. Dus dat moet eenvoudiger. Gelukkig kan dat ook’’, zegt Hans Verdellen, voorzitter van de Rekenkamer in BN DeStem.

Een gemeentelijke rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar de doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van gemeentelijk beleid en bestuur. In het verslag beschrijft de Rekenkamer hoe het Bestuursakkoord is vertaald naar de begroting die eerder deze maand is gepresenteerd. Er valt wat af te dingen op het stuk: ‘een omvangrijk pakket met nogal brokkelige en versnipperde informatie’. ,,Wat de gemeente inhoudelijk in de stad wil gaan bereiken is lastig te koppelen aan de financiën. De relatie tussen budgetten en maatschappelijke effecten is daardoor lastig te leggen’’, constateren de onderzoekers.

Toegankelijker

Er zijn tijden geweest dat de begroting toegankelijker was, zegt Verdellen. Maar dat is burgemeester en wethouders niet helemaal kwalijk te nemen. ,,Er zijn diverse dwingende wettelijke voorschriften die er voor zorgen dat de begroting abstracter wordt’’, zegt Verdellen.

De Rekenkamer doet enkele voorstellen om de begroting aantrekkelijk en minder abstract te maken. Het college heeft laten weten daar werk van te gaan maken. Rekenkamervoorzitter Verdellen vindt dat goed om te horen. Er is volgens hem ‘nog genoeg werk aan de winkel’. Maar hij heeft ook de hoop dat het weer mogelijk wordt om een overzichtelijke begroting op te stellen, die eventueel in een oogopslag te lezen is.