Retourette biedt totaaloplossing afvalrecycling

Het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval kost Nederland letterlijk bakken met geld, namelijk 2 miljard euro per jaar. Ondanks deze hoge kosten blijft ons land hangen op een gemiddelde recycling van 50%. Dit kan anders! Retourette maakt het burgers gemakkelijk om afval te scheiden, stimuleert recycling met een loyaliteistprogramma en steunt lokale goede doelen.  Een efficiënt systeem met een wezenlijke bijdrage aan een beter milieu. En op termijn een fors lagere afvalstoffenheffing voor de burger!

Nieuw concept

Retourette, opgericht in 1995, is een inzamelpunt voor alle herbruikbare materialen die anders in het restafval terechtkomen. Het vernieuwde concept van Retourette kan zorgen voor een aanzienlijke kostenverlaging en maakt de 65% recycling doelstelling haalbaar. Retourette is maximaal efficiënt. Niet alleen kan het alle huidige inzamelsystemen vervangen, het vervoert alle fracties ook nog eens in standaard palletboxen, waardoor er maar één soort vrachtwagen nodig is die maximaal vol te laden is. Geen half lege vrachtwagens op de weg, geen vervoer van lucht en dus minder CO2 uitstoot. De palletboxen zijn voorzien van een RFID-tag, waardoor precies bekend is welke box wat bevat en waar deze zich bevindt.

Duidelijkheid voor burgers

Iedereen kent het: versnipperde informatie, diverse afvalslogans en een afvalkalender van de gemeente die er steeds weer bij gepakt moet worden. De burger wil wel bijdragen aan een beter milieu, maar het wordt hem niet makkelijk gemaakt. De Retourette kan vrijstaand bij een winkelcentra neergezet worden of worden ingebouwd in een winkelpand, desgewenst in de buurt van een supermarkt. Alles op één plaats inleveren en er is thuis weer ruimte voor nieuwe boodschappen. One stop shoppen, maar dan omgekeerd! Wel zo makkelijk! Uit onze ruime ervaring is gebleken dat de burger graag wil recyclen, maar dat gemak daarbij een zeer belangrijke factor is. In de Retourette is daarom plek voor werkelijk al het klein huishoudelijk afval (20 verschillende fracties).

Ontzorgen van gemeenten

Wanneer een gemeente kiest voor de Retourette, dan kiest zij voor ontzorging. Eén systeem en geen geldverspilling aan verschillende infrastructuren. Natuurlijk vergt de Retourette een eenmalige investering, maar binnen enkele jaren is het mogelijk om met de Retourette break-even te spelen. De overbruggingsperiode waarin de infrastructuur voor de bestaande afvalsystemen nog zal bestaan en de infrastructuur voor de Retourette opgestart moet worden, zal dan zijn terugbetaald. Bij een recyclepercentage van omstreeks 65% is de Retourette kostendekkend. De afvalfracties van hoge kwaliteit leveren namelijk geld op en de exploitatie van de Retourette is zeer efficiënt.

Goed voor de omgeving

Afval scheiden bij de bron zorgt voor de meest zuivere vorm van recycling en hiermee wordt bijgedragen aan een beter milieu. Naast deze motivatie zorgt het steunen van lokale goede doelen voor een extra stimulans om afval te scheiden. De vernieuwde Retourette heeft een systeem ontwikkeld, waarbij per vestiging jaarlijks een bedrag van minimaal vijfduizend euro kan worden gedoneerd aan lokale goede doelen. Dit bedrag wordt verzameld uit de verkoop van de afvalfracties. De bezoekers van de Retourette bepalen zelf naar welke goede doelen dit geld gaat. Dit doen zij door middel van het aandragen van lokale doelen of door een stem voor een bestaand doel uit te brengen op de website. Dit zal de binding tussen Retourette en de omgeving verder versterken. 

Op het congres presenteert Retourette haar nieuwe concept. Kom voor meer informatie langs of neem contact op met kors@retourette.nl