Slimme raad zet de koers zelf uit

Slimme raad zet de koers zelf uit

Raadsleden gaan over de koers van de gemeente en doen daarom aan kaderstelling. Echter, kaderstelling is geen begrip dat in de wet staat. Hoe je als raadslid de koers bepaalt, wordt verteld in een nieuwe animatie.

Goede kaders maken het voor de raad mogelijk politieke verantwoording af te leggen aan de samenleving over belangrijke politieke keuzes en prioriteiten. Om heldere kaders aan te kunnen geven is het belangrijk je als raadslid steeds af te vragen wat je wilt bereiken met voor de inwonerswat je wilt meten en hoe je dat wilt meten.

Koers bepalen

De gemeenteraad bepaalt wat belangrijk is en waar het geld voor bepaalde projecten naar toe gaat. Toch hebben veel raadsleden het gevoel dat vooral het college en de ambtenaren dat bepalen. Veel raadsleden denken dat ze als raad vooral aan de leiband van het college van burgemeester en wethouders lopen. Niets is minder waar. Het ligt eraan hoe de raad zelf bepaalt wat er belangrijk is en wat er nodig is.

Hoofdlijnen

In feite doet de raad aan kaderstelling tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Elk debat op hoofdlijnen dat leidt tot aangenomen moties en amendementen is een voorbeeld van kaderstelling. Maar het belangrijkste voorbeeld van kaderstelling is het vaststellen van de begroting. Ieder debat dat op hoofdlijnen wordt gevoerd leidt tot aangenomen moties en amendementen is een voorbeeld van kaderstelling.

Stempel drukken

Zo kun je als raad een stempel op het beleid drukken. Een sterke raad volgt niet alleen de stukken van het college maar zet ook punten op de agenda. Een slimme raad laat het college de details uitwerken en neemt zelf het initiatief op hoofdlijnen.

De animatie is gemaakt door kennispartner Debat.nl.

Meer informatie