Spoedwet aangenomen; raadsleden kunnen aan de slag met digitaal vergaderen

Spoedwet aangenomen; raadsleden kunnen aan de slag met digitaal vergaderen

Een webinar, vergadertips en de kernpunten van de spoedwet. Hier vind je alles om als raadslid aan de slag te gaan met digitaal vergaderen. De Eerste Kamer heeft namelijk zojuist ingestemd met de spoedwet digitale besluitvorming voor gemeenteraden.

Door het coronavirus zitten de meeste mensen thuis. In deze crisis is het belangrijk dat gemeenteraden kunnen blijven vergaderen. Daarom heeft minister Knops de spoedwet digitalisering in het leven geroepen. Om raadsleden hierop voor te bereiden organiseert de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vrijdag 10 april een webinar aan van 15:00-16:00 uur. Deze webinar is gericht om raadsleden voor te bereiden op digitaal vergaderen. Aanmelden kan hier.

Kernpunten Spoedwet

Wat zijn de kernpunten van de wet digitale besluitvorming? De wet is een toevoeging op de Gemeentewet en de onderdelen die in een fysieke raadsvergadering voorbij komen, moeten dus ook digitaal aanbod komen. Dit betekent ook dat de wet geen verplichting is, maar een extra mogelijkheid biedt. Onderdelen als het quorum of het indienen van moties en amendementen komen in een digitale vergadering ook aan bod. Hiervoor moeten raadsleden herkenbaar en verstaanbaar in beeld zitten zodat de griffier kan vaststellen wie aanwezig is.

Verder is het belangrijk dat inwoners kunnen meekijken met de live-verbinding. Dit betekent dat inwoners niet alleen achteraf, maar ook tijdens de vergadering moet kunnen meekijken. Deze spoedwet is van tijdelijke aard. De wet geldt tot 1 september waarna de wet verlengd kan worden met telkens twee maanden.

Tips voor een goede vergadering

Wat heb je nodig om een vergadering goed te laten verlopen? Deze zes tips helpen je om goed voorbereid de digitale vergadering te starten. Als eerste is het belangrijk om te beseffen dat je in beeld bent. Let daarom goed op je kleding en zorg ervoor dat er geen zaken te zien zijn op jouw achtergrond die je liever niet laat zien. Ook is het mogelijk in sommige apps om je achtergrond te veranderen of te vervagen. Verder wil je geen afleiding van je omgeving, zoek daarom een rustige plek op. Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk dat de internetconnectie goed is. Zorg dat je niet te ver van de router of het modem af zit.

Tijdens de vergadering is het belangrijk om niet allemaal tegelijkertijd te spreken, maar om de beurt. Hierbij aansluitend is het belangrijk om alleen de microfoon te gebruiken als je spreekt. Hiermee voorkom je dat er per ongeluk omgevingsgeluid te horen is. Als laatste tip is het handig om een koptelefoon of oortjes te gebruiken. Hiermee raak jezelf ook niet afgeleid door omgevingsgeluid en kan je je goed concentreren.

Meer weten?

Bekijk hier onze agenda met digitale bijeenkomsten. Alles weten over het coronavirus en wat dit voor raadsleden betekent? Dat kan hier. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden pleit daarnaast voor het uitstellen van het vaststellen van de concept-RES die nu gepland staat op 1 juni. Lees hier meer over waarom het een goed idee is om dit uit te stellen.