U bent hier

Stappenplan in de maak voor ontvlechting Rekenkamer

Welke stappen kunnen vele tientallen gemeenteraden, die de raadsleden uit de rekenkamerfunctie en rekenkamercommissie moeten halen, het beste zetten? En welke stappen zijn gewenst om na deze zogeheten ontvlechting voor nieuwe verbinding tussen de raad en de vernieuwde rekenkamer te zorgen in alle gemeenten?

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden werkt samen met de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en de Vereniging van Griffiers aan een handreiking met een overzicht van stappen die nodig zijn om te voldoen aan de nieuwe wet: geen raadsleden meer in de rekenkamerfunctie of rekenkamercommissie. Bovendien is het doel van deze handreiking overzicht te bieden hoe en op welke moment elke raad inzicht krijgt in de activiteiten van de rekenkamer en welke vorm van samenspel tussen de vernieuwde rekenkamer en de raad nodig is.

Aanleiding

De aanleiding voor de samenwerking van de drie verenigingen is om gemeenteraden, raadsleden, rekenkamers en griffiers te ondersteunen in het proces naar de vernieuwde rekenkamer. Dit is nodig na het aannemen van de Wet Versterking decentrale rekenkamers, die per 1 januari 2023 van kracht wordt. Als gevolg daarvan mogen raadsleden per 1 januari 2024 geen onderdeel meer uitmaken van de rekenkamer.

Meer informatie

Vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en de Vereniging van Griffiers werken samen aan de handreiking ontvlechting en verbinding raad en rekenkamer. Wanneer u daarover vragen heeft of meer wilt weten, kunt u mailen naar: info@raadsleden.nl

Om rekenkamers, griffies en gemeenteraden van dienst te zijn heeft de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers een overzicht met veel gestelde vragen over de wet ‘Versterking decentrale rekenkamers’ ingericht. Deze kunt u hier vinden.

De rekenkamer is een nuttige en noodzakelijke hulptroep van de gemeenteraad. In de leeromgeving vindt u meer informatie over de rekenkamer. Bezoek ook de themapagina Rekenkamer of kijk naar onze Goede Raad-video over de Rekenkamer als hulptroep van de raad.

De Rekenkamer

De rekenkamer is een nuttige en noodzakelijke hulptroep van de gemeenteraad. In de leeromgeving vindt u meer informatie over de rekenkamer. Voor meer relevante artikelen kunt u ook de themapagina Rekenkamer bezoeken. Eerder verschenen artikelen over dit thema: