
Steeds meer raadsleden gebruiken de leeromgeving
De digitale leeromgeving helpt je als raadslid om in de informatie overload tot de kern van een dossier te komen, en je vindt er tips om je rol als raadslid te versterken.Dat waren enkele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het webinar 'Haal meer uit de digitale leeromgeving'. De leeromgeving die inmiddels steeds beter gebruikt wordt.
Robert-Jan Ritsema, raadsadviseur in Almere, is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling bij de leeromgeving. Hij liet zien hoe de griffie in Almere de leeromgeving heeft ingebed in het raadsinformatiesysteem. Op die manier is de leeromgeving in Almere toegesneden op wat de raadsleden nodig hebben, met content over onder andere het sociale domein, de omgevingswet en P&C-cyclus.
Blijven leren
Avelien Haan, docent-onderzoek aan de hogeschool NHL Stenden, ging in op het belang van blijven leren voor raadsleden. Raadsleden zijn heel divers; jong-oud, grote-lokale partij, ervaren-beginner, meer praktisch-meer theoretisch. De leeromgeving speelt hierop in door content in verschillende leerstijlen beschikbaar te stellen. Daarnaast leert eenieder op verschillende manieren. Zo leert de een beter door middel van afbeeldingen en de ander door het bekijken van filmpjes. De digitale leeromgeving biedt content aan in de vorm van zowel infographics als videomateriaal. Kortom de leeromgeving bevat voor elk wat wils! Avelien gaf ook tijdens het webinar een rondleiding door de leeromgeving.
Ervaringen
Maurice Hartsinck, raadslid in de gemeente Leidschendam-Voorburg, vertelde over zijn eigen ervaringen met de leeromgeving. Zelfstudie vraagt veel zelfsturing en motivatie, dus is het handig als je met de fractie een dag inplant om met z’n allen een module gaat behandelen. Maurice vertelde hoe de raad van Leidschendam-Voorburg de competentiescan deed, waardoor de raadsleden elkaar veel beter leerden kennen.
Waardering
Uit gebruikersonderzoek onder raadsleden en griffiers bleek dat ongeveer de helft van de raadsleden de digitale leeromgeving kent, en dat één op de drie raadsleden de leeromgeving heeft gebruikt in de afgelopen twee jaar. Hermine Klein van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, lichtte het onderzoek toe en vertelde hoe de vereniging werkt aan nieuwe modules gericht op het inwerkprogramma van de nieuwe raad van 2022.
Leeromgeving
De digitale leeromgeving bevat educatief materiaal dat speciaal is ontwikkeld voor raadsleden. Er zijn modules gericht op kennis, vaardigheden en houding. Er is materiaal voor aankomende raadsleden en voor zittende raadsleden. In de digitale leeromgeving kan je 24/7 terecht voor praktische handreikingen, tips en filmpjes over de thema's die nu spelen en relevant zijn voor het dagelijkse raadswerk.
Terugkijken
Het webinar op 26 maart stond onder leiding van Petra Paulides, oud-griffier van de gemeente Woudrichem en tegenwoordig adviseur van onder andere het programma Democratie in Actie. Kijk het webinar 'Haal meer uit de digitale leeromgeving' terug in de leeromgeving of bekijk het hieronder.
Naast dit webinar gericht op raadsleden, was er op 26 maart ook een webinar over de leeromgeving voor griffiers. Dat webinar is hier terug te kijken.