U bent hier

Van Perengenootschap tot 8 euri: de opvallendste namen bij de verkiezingen.

DEN HAAG – Met gezond burgerverstand opkomen voor ieders belang en de gewone man. Dat, in combinatie met inventief communiceren met burgers, levert behoorlijk bestuur op. Wees ronduit open over je doelen, doe dat a.u.b. zinnig en nuttig en Jan en alleman zullen blij met je zijn. Als echte lokale aandacht nu goed wordt geregeld voorkom je teleurgestelde burgers en dien je de essentie van alle burgerbelangen. 

U zult zich afvragen waar deze open deuren in de inleiding over gaan. Welnu, een enkele lezer zal opmerken dat er in de inleiding een partijnaam uit zijn of haar gemeente tussen stond. Er zaten namelijk vijftien namen in de inleiding verstopt van partijen die meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Gezond Burgerverstand, Ieders Belang, De Gewone Man, inVentief, Communiceren met Burgers, Behoorlijk Bestuur, Ronduit Open, Doe!, A.U.B., Zinnig en Nuttig, JAN, Echte Lokale Aandacht Nu, Teleurgestelde Burgers, Essentie en Alle BurgerBelangen waren vijftien partijen die vier jaar geleden meededen. Wat waren toen de opvallendste namen en welke drie zijn de leukste?

Burgers en belangen                                

In veel partijnamen van lokale partijen komen de termen burger en/of belang voor. Wanneer het niet direct zichtbaar is in de naam, wil de burger of het belang nog wel eens in een afkorting verstopt zitten. Zo staat de A.U.B. uit de inleiding voor ‘Ambacht Uw Belang’: een partij uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Creatief met de gemeentenaam

Zeker bij lokale partijen zonder landelijk netwerk ziet men vaak dat de gemeentenaam in de naam van de partij zit. Daar kan ook speels mee om worden gegaan. Zo heeft de Almelose partij Almeloooo vermoedelijk een voorliefde voor de streektaal en kunt u er bij inBox uit Boxmeer van op aan dat ze uw mailtjes beantwoorden.

De drie leukste namen

Op de derde plaats komt 8 euri: een Rhenense partij die in de naam verwijst naar de vergoeding die raadsleden per dag krijgen. Een tweede plek is er voor het Perengenootschap Zwijndrechtse Waard. Deze partij streed in 2014 voor het behoud van een specifiek perenras en andere flora.

De eer van de leukste naam gaat niet zomaar naar een partij. Wat een partij, die Wad’nPartij. Mede door deze inventieve naam behaalde de partij uit Harlingen aan de Waddenzee in 2014 een zetel.