Vergoeding commissieleden voor meerdere vergaderingen per avond

Vergoeding commissieleden voor meerdere vergaderingen per avond

Burgercommissieleden hebben recht op een vergoeding per bijgewoonde vergadering op een en dezelfde avond. De vergoeding geldt voor elke vergadering die voldoet aan de eis dat het een bijeenkomst die gezien kan worden als voorbereidend raadswerk.

Bovendien moet deze vergadering – bijvoorbeeld een informatie- of themabijeenkomst – een permanent karakter hebben. Ook is noodzakelijk dat de vergadering voldoet aan alle andere eisen van artikel 82 Gemeentewet. Dat wil zeggen: het moet gaan om een raadscommissie die het werk van de raad voorbereidt, en dus geen raadsbesluiten neemt. Of de commissie de naam van raadscommissie heeft is onbelangrijk.

Ministerie

Dit blijkt uit een circulaire die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opgesteld om vragen te beantwoorden over wat commissies zijn en wat de positie van burgercommissieleden is. Onder de term burgercommissieleden worden verstaan alle burgerleden die geen raadslid zijn maar wel actief zijn in commissies van de raad. Er zijn 39 verschillende benamingen voor burgercommissielid.

Inwoners bij commissie

De aanwezigheid van inwoners – dat wil zeggen inwoners die geen raadslid of burgerraadslid zijn – is geen beslissend criterium om een vergadering als commissievergadering aan te merken. Bovendien mag de commissievergadering overal worden gehouden, dus ook in buurthuizen, in scholen of bij sportverenigingen. Of burgercommissieleden voor het bijwonen van de vergadering een vergoeding krijgen, is wel van belang “dat de dag, het tijdstip en de plaats van de vergadering tijdig openbaar wordt gemaakt. De agenda en bijbehorende stukken moeten ook openbaar worden gemaakt voorafgaand aan de vergadering”.

Korte metten

Er zijn gemeenten waar agendacommissies bepalen of een bijeenkomst wordt aangemerkt als commissievergadering en dat een vergadering pas een commissievergadering is als de vergadering (online) wordt uitgezonden en als er een presentielijst is. Het ministerie maakt met deze werkwijze in de circulaire korte metten. “Een openbare informatieavond die wordt voorgezeten door een raadslid en waar voorbereidend raadswerk plaatsvindt met een evenwichtige vertegenwoordiging van de raadsfracties, is een commissievergadering in de zin van artikel 82 Gemeentewet.”

Geen maximum vergoeding

Burgercommissieleden krijgen een vergoeding per bijgewoonde vergadering. Er is, zo blijkt uit de circulaire, in het rechtspositiebesluit geen basis om een maximumbedrag aan vergoeding per jaar voor burgercommissieleden af te spreken. De gemeente heeft wel de mogelijkheid om een vrijwilligersvergoeding af te spreken die vanwege de fiscale aspecten daarvan een maximum per jaar kent.

Geheimhouding

Wanneer het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester informatie verstrekt onder geheimhouding aan een commissie waarin ook leden van de raad zitting hebben, gaat deze informatie automatisch ook naar alle raadsleden. Doel daarvan is dat alle raadsleden, en met name ook die van kleine fracties, in een gelijke informatiepositie worden geplaatst.

Op de regel, dat de geheimhouding in acht wordt genomen totdat de betreffende commissie haar opheft, is een uitzondering mogelijk. Vanaf het moment dat de commissie zich met betrekking tot de geheime informatie tot de raad heeft gericht, is de raad bij uitsluiting bevoegd om de verplichting tot geheimhouding op te heffen.

Uitsluiting

Wanneer een raadslid of een burgercommissielid van een door de raad ingestelde commissie de geheimhoudingsplicht schendt, kan dit raadslid of burgerlid bij besluit van de raad voor maximaal drie maanden worden uitgesloten van het ontvangen van geheime informatie.

Typen commissies

Een belangrijk advies van het ministerie is om als gemeente duidelijkheid te geven wat een zogeheten artikel 82-raadscommissie is. In de circulaire wordt uitgelegd wat het verschil is tussen raadscommissies (artikel 82), bestuurscommissies (artikel 83) en overige commissies (artikel 84). Om verwarring te voorkomen is het advies om bij het instellen van commissies die voldoen aan de eisen van artikel 82 dat ook uitdrukkelijk zo met elkaar vast te leggen.

Meer informatie

Over de regels voor commissies en wat dat betekent voor commissieleden klik hier voor de volledige circulaire Toelichting wettelijke bepaling voor commissies in de Provinciewet en Gemeentewet.

Commissieleden die willen praten over hun rol of positie zijn van harte uitgenodigd voor een van de twee bijeenkomsten die de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden binnenkort houdt in Zwolle en Almere.