VNG sluit zich aan bij pleidooi tegen wetsvoorstellen lokale rekenkamers

VNG sluit zich aan bij pleidooi tegen wetsvoorstellen lokale rekenkamers

De VNG heeft zich kritisch geuit over de voorstellen van minister van Binnenlandse Zaken Ollongren die de onafhankelijkheid van lokale rekenkamers aantast. Daarmee sluit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zich aan bij het de kritiekpunten die de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden vorige week uitte.

Minister van Binnenlandse Zaken (BZK) Ollongren heeft in verschillende Kamerbrieven voorstellen gedaan die de raad de mogelijkheid ontneemt om raadsleden te benoemen in de lokale rekenkamer vanuit de gedachte dat dit de onafhankelijkheid ten goede komt. Hiermee verliest de gemeenteraad een instrument om de rekenkamer naar eigen inzicht in te richten; een belangrijk middel voor de raad om diens controlerende taak uit te voeren.

Een andere reden voor de voorstellen is dat het zou helpen bij het tegengaan van slapende rekenkamers, die bij enkele gemeenten voorkomt. De VNG ziet deze structuurwijziging daar niet aan bijdragen: ‘’het is voor de VNG onnavolgbaar waarom de minister van BZK de wet voor alle gemeenten wil wijzigen om de cultuur bij een kleine groep gemeenten te veranderen.’’

Hoorzitting

Op woensdag 9 oktober is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de voorgestelde wetswijziging. Namens de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zal bestuurslid Sjir Hanssen inspreken. Robert Lievense, raadslid in Schouwen-Duivenland en voorzitter van de Commissie Raadsleden & Griffiers, zal een inbreng doen namens de VNG.