‘Voor het raadswerk ging ik één dag minder werken’

‘Voor het raadswerk ging ik één dag minder werken’

Als raadslid doe je niet alleen aan besturen, maar ook aan controle van het college, stelt raadslid Hassan Buyatui uit Almere. Dat doe je niet alleen achter een bureau, maar ook op straat. ‘Buiten let ik op alles, van een stoeptegel tot een brug.' 

‘Op een studiedag kreeg ik de vraag of ik me raadslid of volksvertegenwoordiger voel. Een raadslid, zo was de uitleg, is iemand die van de kiezer een mandaat van vier jaar heeft gekregen voor het uitvoeren van zijn of haar visie of die van de partij. Een volksvertegenwoordiger is iemand die ook de burger een stem geeft in de raad. Ik zie mijzelf eerder als een volksvertegenwoordiger. Naast het werk op het stadhuis trek ik graag de stad in om te luisteren naar wat er onder mensen leeft.

Gemeenschapsgeld

In de raad gaat het over beleid maken en uitvoeren. Controle door de raad is belangrijk, want het gaat over gemeenschapsgeld. Ik vind het de taak van een raadslid om na te gaan of daar verantwoord mee wordt omgegaan. De raad is weliswaar een kaderstellend orgaan, maar naast kaders stellen en het controleren van het college kijk ik ook naar hoe beleid uitwerkt. Sinds ik raadslid ben let ik op alles om me heen, van een stoeptegel of een brug tot toegankelijkheid van een speeltuin of een gebouw. Niet altijd tot tevredenheid van de ambtenaren, soms hebben zij het gevoel dat ik over hun schouder meekijk. 

Minder werken

Ik ben politiek actief geworden om zaken te verbeteren, dat doe je niet door langs de kantlijn te staan. Toen ik in de raad kwam, ben ik er één dag in de week minder om gaan werken. Die ene dag ga ik de stad in om te praten met mensen. Dan hoor je inwoners, ondernemers, organisaties en ook actiegroepen over dagelijkse zaken waarover ze gehoord willen en mogen worden. Vaak worden ze uitgenodigd om te komen inspreken tijdens de raadsvergaderingen en af en toe worden ze gefaciliteerd tot het indienen van een burgeractiviteit. De stad maken we samen.

Activistisch

Naast grote projecten moet er ook aandacht blijven bestaan voor de directe leefomgeving van onze inwoners. De stad moet te allen tijde heel, schoon en veilig zijn. Gaat dat goed, dan blijf ik op afstand, maar als er iets verbeterd moet worden en de gemeente pakt de signalen niet op, dan trek ik aan de bel. Almere heeft bijvoorbeeld veel houten bruggen die onderhouden of vervangen moeten worden. Krijg ik klachten over onveilige bruggen, dan ga ik na hoe het is gesteld met beheer en onderhoud zoals die in de begroting zijn opgenomen en hoe ze verantwoord zijn in het jaarverslag. Komt dat niet overeen met wat er in de praktijk gebeurt, dan stel ik daar vragen over. In die zin voel ik me een activistisch raadslid, een strijder.'

Drie tips voor raadsleden

  • Laat je niet afleiden door de waan van de dag, maar baseer je op feiten. Roep niet te snel als je niet beschikt over alle relevante informatie. Heb je die niet, ga er dan naar op zoek.
  • Zorg dat je kan uitleggen waarom je als raadslid een stelling bekleedt. Alleen een kant kiezen volstaat niet, als volksvertegenwoordiger is het belangrijk dat je een beslissing kan verantwoorden.
  • Bouw een team om je heen en maak gebruik van hulp van bijvoorbeeld de griffie, want raadswerk kun je niet in je eentje doen.

Het hele interview is te lezen in de digitale versie van de nieuwe Opleidingengids

Teruglezen

De eerdere interviews in deze reeks gesprekken uit de Opleidingengids:

Bernette Sieben: 'Ook al vinden ze me irritant, ik blijf mijn punt maken’

Michel Engelsman: ‘In de regio is het belang van jouw gemeente niet altijd helder’

Has Bakker: ‘Als raadslid beslis ik mee over anderhalf miljard euro’

Sophie Heesen: 'Zo ontdekte ik hoe je zaken geregeld krijgt’

Jan Dirk Pruim: ‘Niet de democratie regeert maar de elite’ 

Meer informatie

Het is van groot belang dat de raad op een goede manier gebruik maakt van hulptroepen. Om gemeenteraden te ondersteunen heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden de belangrijkste stappen bij aanvang van een nieuwe raadsperiode op een rij gezet in negen raadstegels

Raadsleden die geen lid zijn kunnen de Opleidingengids bij het bureau van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden aanvragen door een mail te sturen aan: info@raadsleden.nl. 

Meer informatie over leren en opleidingen zie ook de Opleidingenpagina.