
‘Wat kapot is heeft invloed op het gevoel van veiligheid’
Als raadslid in Venlo maakt Wout Weijmans zich zelfs druk om een kapotte lantaarnpaal. Aandacht voor het alledaagse bepaalt hoe inwoners hun dagelijks leven ervaren, stelt hij. ‘Raadswerk kun je doen achter je bureau, maar ik ga ook de straat op.’
‘Raadslid worden was niet mijn eerste ambitie, maar bij de verkiezingen haalden we meer zetels dan verwacht. Van het raadslidmaatschap heb ik echter geen moment spijt gehad, ook al is het meer werk dan dat ik gedacht had. Elke dag ben ik ermee bezig. Raadswerk kun je doen achter je bureau, maar ik ga ook de straat op, want daar ligt de informatie waar je als raadslid iets mee moet doen.
Veiligheid
We zijn een grensstad, we hebben te maken met internationaal verkeer, met (drugs)afval en met parkeeroverlast. Leefbaarheid zit in mijn portefeuille, dat onderwerp gaat niet alleen over de grote onderwerpen zoals criminaliteit, maar ook over zoiets kleins als een kapot toegangshekje en losliggende trottoirtegels. Dat soort zaken is waar mensen in het dagelijks leven mee te maken hebben, het bepaalt hoe inwoners de veiligheid van de leefomgeving ervaren.
Ik maak me er hard voor dat de parken veilig zijn, dat je veilig over straat kan, dat je fatsoenlijk door de stad kan fietsen. Ik denk niet dat veel mensen het zich realiseren, maar de raad draagt bij aan de veiligheid van de leefomgeving, want die gaat ook over het groen in de openbare ruimte en de infrastructuur zoals straatverlichting. Daarom let ik op de omgeving als ik door de stad loop, en kijk of er struiken over de paden groeien.
Ik denk niet dat veel inwoners beseffen dat de raad dit soort zaken oppakt. Dat is niet erg, ik heb liever dat ik resultaten van het raadswerk om me heen zie, dan dat ik er aandacht voor moet vragen. Toen ik in de raad kwam, was ik eerst sceptisch. Kunnen we wel punten realiseren voor onze achterban en zo ja, hoe gaan we dit dan doen?
Speerpunten
Maar ik heb ervaren dat we speerpunten binnen kunnen halen, vooral door veel te praten in de raad. Dan maak je geen vijanden en blijven de verhoudingen goed. In de raad kan het hard tegen hard gaan, maar daarbuiten zoek je de overeenkomsten en praat je ook met elkaar over het weer, de kinderen of de voetbalclub.'
Drie tips voor raadsleden
- Zorg dat je er plezier in hebt om tastbaar resultaat te behalen. Dan is raadswerk van een draagbare zwaarte. Vaak willen ook je politieke tegenstanders hetzelfde bereiken als jij, alleen de weg is anders. Sta je daarvoor open, dan kun je veel plezier hebben van raadswerk.
- Ga het gesprek aan op basis van de inhoud, want daarmee kom je tot elkaar. Roeptoeteren dat alles anders moet en dat alleen jij het goed ziet en anderen niet, is niet de boodschap waar je iemand blij mee maakt.
- Neem een brede interesse mee naar de raad, want als raadslid kom je op bijzondere plekken en je spreekt veel verschillende mensen over onderwerpen waar je je normaal niet mee bezighoudt. Belangstelling voor wat je ziet en hoort helpt je om je te ontwikkelen, ook in de raad.
Het hele interview is te lezen in de digitale versie van de nieuwe Opleidingengids.
Teruglezen
De eerdere interviews in deze reeks gesprekken uit de Opleidingengids:
Anja Dijkhuis-Dieleman: ‘Mijn stijl van voorzitten is echt anders dan die van de burgemeester’
Hassan Buyatui: ‘Voor het raadswerk ging ik één dag minder werken’
Bernette Sieben: 'Ook al vinden ze me irritant, ik blijf mijn punt maken’
Michel Engelsman: ‘In de regio is het belang van jouw gemeente niet altijd helder’
Has Bakker: ‘Als raadslid beslis ik mee over anderhalf miljard euro’
Sophie Heesen: 'Zo ontdekte ik hoe je zaken geregeld krijgt’
Jan Dirk Pruim: ‘Niet de democratie regeert maar de elite’
Meer informatie
Het is van groot belang dat de raad op een goede manier gebruik maakt van hulptroepen. Om gemeenteraden te ondersteunen heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden de belangrijkste stappen bij aanvang van een nieuwe raadsperiode op een rij gezet in negen raadstegels.
Raadsleden die geen lid zijn kunnen de Opleidingengids bij het bureau van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden aanvragen door een mail te sturen aan: info@raadsleden.nl.
Meer informatie over leren en opleidingen zie ook de Opleidingenpagina.