Annette Raijer
We moeten de politiek dichter bij de burger brengen!

Annette Raijer, Almere

Annette Raijer

Gemeente Almere

Raadslid sinds: 22 september 2011
Partij: Partij voor de Vrijheid
Twitter: Annette Raijer (@ARaijer_PVV)

1.Waarom ben je raadslid geworden?

Ik ben raadslid geworden omdat de maatschappij in een snel tempo aan het veranderen is, veelal in negatieve zin en ik wilde niet enkel aan de zijlijn staan toekijken. Ik vertegenwoordig de belangen van onze inwoners en neem het op voor onze vrijheden, onze westerse normen en waarden zodat onze identiteit behouden blijft. Eerst was ik een kritische burger met een mening, helaas deed de Partij voor de Vrijheid toen nog nergens mee in de gemeentepolitiek. Toen zij bekend maakten dat ze in Almere en Den Haag mee zouden doen heb ik mij aangemeld omdat ik mij goed kon identificeren met de standpunten van die partij.

Ik wil opkomen voor onze ouderen en kwetsbare inwoners binnen onze samenleving en dat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft. Onze jongeren zijn de toekomst, zij moeten veilig, gezond en met goed onderwijs op kunnen groeien.
Verder vind ik het belangrijk dat burgers van jong tot oud in een goed onderhouden, groene maar vooral veilige stad moeten kunnen wonen waar ze met een gerust hart kunnen vertoeven en kinderen veilig kunnen spelen.

2. De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?

Ja, maar soms gaat het college daaraan voorbij en worden dan door oplettende raadsleden teruggefloten. Je moet soms wel aan burgers uitleggen dat niet het college maar de gemeenteraad het hoogste orgaan is.

3. Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?

We moeten de politiek dichter bij de burger brengen!
 

4. Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?

Ik ben benaderbaar voor burgers, organisaties maar ook voor andere raadsleden. Tenslotte willen we allemaal hetzelfde, namelijk het beste voor de stad en haar inwoners. Ik vertegenwoordig het geluid van onze burgers in de stad, tenslotte ben ik door hen gekozen. Zij hebben mij het mandaat gegeven om voor hen op te komen! Ik schroom dan ook niet om kritische vragen te stellen als er iets ten nadele van de burgers wordt voorgelegd of wat de stad niet ten goede komt.

5. Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

Ik ben inderdaad van mening dat elk raadslid moet kunnen zeggen wat hij/zij wil zolang dat maar binnen de fatsoensnormen blijft, ook al ben je het er niet altijd mee eens. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed dat we moeten koesteren. Als je niet mag zeggen wat je wil dan leg je een censuur op de vrijheid van meningsuiting, dat raakt de democratie.

6. Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?

Gelukkig hoef je niet alles bij te houden maar leg je de focus op je eigen portefeuille. In het begin als raadslid is het even zoeken hoe je grip kunt houden op de hoeveelheid leesmateriaal. De kunst om grip te houden is om de hoofdzaken van de bijzaken te onderscheiden en wat politiek gezien relevant is voor jouw achterban. Tenslotte ben je raadslid geworden om veranderingen door te kunnen voeren die ten goede van de burgers komen.

7. Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?

De raad van Almere doet er alles aan om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden te krijgen, we organiseren bijeenkomsten met verbonden partijen en maatschappelijke organisaties. Daarnaast is de griffie in Almere ook erg actief om bijeenkomsten te organiseren voor de raad. Dat zorgt ervoor dat we grip kunnen houden. Met name bij grote dossiers is het erg prettig om bijvoorbeeld met raadsleden uit andere gemeenten, die in het samenwerkingsverband zitten, een technische sessie bij te wonen. Standpunten kunnen daardoor versterken, nieuwe inzichten kunnen verdieping brengen of tot hechtere samenwerking leiden etc.

8. Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?

De burgerparticipatie gaat in Almere vaak niet goed, het beperkt zich meestal tot informeren van de burger in plaats van daadwerkelijke participatie. Burgers hebben recent een petitie ingediend om het participatieproces te veranderen en daar wordt nu gehoor aan gegeven. Het vertrouwen in de politiek is schrijnend laag en dat moet hersteld worden en daar heb je de burger bij nodig. Tenslotte zit je in de gemeenteraad om de stem van de burger te vertolken, dat neemt niet weg dat de burger ook zelf een stem heeft en deze ook gehoord mag en moet worden. Ik ben van mening dat de invoering van een lokaal referendum voor onderwerpen die een grote impact hebben op de leefomgeving van inwoners een doeltreffend instrument kan zijn om de burgerparticipatie te verbeteren.

9. Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?

In de gemeentewet onder artikel 9 is geregeld dat de burgemeester de voorzitter van de raad is. In het reglement van orde voor de raad van Almere is in artikel 2 het volgende opgenomen: ‘indien de burgemeester deelneemt aan de beraadslaging in het plenaire gedeelte berust het voorzitterschap van raad op dat moment bij de vicevoorzitter van de raad’.

10. Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?

De ondersteuning door de griffie is in Almere goed geregeld, zij denken met je mee en zijn zeer betrokken en houden je scherp op de inhoud. De griffie is voor mij zeer waardevol, zij beschikken over veel informatie en kennis die de kwaliteit van mijn werk verbetert. Volgens mij heeft de griffie wel extra budget gekregen maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

11. Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?

Een mooi voorbeeld hierover is dat er in 2022 unaniem is besloten om een college van herstelexperts in te stellen. Dat zijn Almeerders die getroffen zijn door de overheid in het kinderopvangtoeslagschandaal. Zij gaan de gemeente en De Schoor helpen met hun ervaring, kennis en betrokkenheid. Zij worden in dit vraagstuk als gelijkwaardige partner gezien. Dit college van herstelexperts bestaat voornamelijk uit vrouwen.

12. Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?

Een belangrijk speerpunt voor de komende tijd ligt binnen het Sociaal Domein. Deze moet worden verbeterd omdat veel kwetsbare burgers hier gebruik van maken. De zorg kan wat mij betreft echt beter, met name binnen het jeugd domein, er zijn nog steeds te veel kinderen met zware problematiek die te lang op de wachtlijsten staan. Een ander speerpunt waar ik grote zorgen over heb zijn onze ouderen. We hebben te maken met een toenemende vergrijzing en dat betekent dat we daar voorzieningen voor moet treffen, dat wordt nog een hele uitdaging!

13. Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?

Je hoeft niet alles te weten en blijf vooral jezelf! Maak gebruik van de beschikbare middelen, vooral de griffie is van onschatbare waarde!

Vorige/volgende