
Jezelf inzetten voor een ander is een noodzakelijke voorwaarde om als samenleving vooruit te komen.
Itay Garmy, Amsterdam
Itay Garmy
Gemeente Amsterdam
Raadslid sinds: maart 2022
Partij: Volt
Hoofdberoep: Strategisch adviseur bij de Nationale Politie
Twitter: Itay Garmy (@ItayGarmy)
Instagram: Itay Garmy (@itaygarmy8)
LinkedIn: Itay Garmy
1. Waarom ben je raadslid geworden?
Ik heb van huis uit altijd geleerd dat je iets moet teruggeven aan de gemeenschap waar je je mee verbonden voelt. Of het nou je familie is, je club, je buurt, je vriendengroep. Jezelf inzetten voor een ander, voor iets wat groter is dan jezelf, is een noodzakelijke voorwaarde om als samenleving vooruit te komen. Iedereen kan dat op zijn eigen manier doen. Ik doe dat via de politiek. Ik geloof namelijk dat de politiek bij uitstek de plek is waar je aan beleid kan werken wat duizenden mensen kan helpen. Je wordt geacht te leiden en te strijden voor een betere wereld.
De reden waarom ik mij heb aangesloten bij Volt is omdat ik geloof in de kernboodschap van Volt, namelijk dat wij elkaar in heel Europa en de wereld nodig hebben om de uitdagingen van vandaag aan te kunnen. We vergeten vaak dat er nog niet heel lang geleden vele oorlogen woeden in Europa. Dankzij de Europese Unie leven we al jaren in een grotendeels vreedzame samenleving en hebben we gigantische stappen vooruit gezet. De vreselijke oorlog in Oekraïne doet ons eraan herinneren dat we dit moeten koesteren en hier aan moeten blijven werken zodat wij ook de uitdagingen van vandaag en de toekomst het hoofd kunnen bieden.
2. De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Ja en nee. Aan de ene kant heb je als raadslid de vrijheid om zelf ideeën voor de stad aan te dragen. Tegelijkertijd merk je dat je als oppositiepartij veel minder slagkracht hebt dan het college. Je hebt maar beperkt budget voor medewerkers die je kunnen ondersteunen bij werkzaamheden en als je het college niet achter jouw plannen weet te scharen stemmen de coalitiepartijen veelal tegen.
3. Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
De baan als raadslid zou in grote gemeentes moeten worden behandeld en betaald als fulltime baan. Juist omdat het leven in een grote gemeente als Amsterdam vaak duur is (kijk alleen al naar de huizenprijzen), hebben veel raadsleden geen andere keuze dan er een baan naast te nemen. Daardoor verlies je kracht in een gemeenteraad; mensen kunnen minder focussen en hebben erg beperkte tijd. Dat is zonde, want het is belangrijk dat raadsleden de tijd en ruimte hebben om de stad in te gaan. Om de impact te zien van het beleid dat wordt gemaakt en om met mensen in gesprek te gaan over waar ze tegenaan lopen en waar wij als stad bij kunnen helpen.
Wat betreft relevantie is het vooral belangrijk is dat het college openstaat voor goede ideeën van raadsleden. Aan raadsleden dan weer de taak om goed te kijken waar je échte impact kan maken, en je niet te verliezen in details.
4. Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
Eentje die probeert zo constructief mogelijk te zijn, de samenwerking met andere partijen opzoekt en zijn verantwoordelijkheid pakt wanneer het nodig is. Ik ben geen schreeuwer of iemand die veel op de voorgrond moet staan. Het is voor mij vooral belangrijk dat inwoners mij weten te vinden en zien dat ik hun zorgen serieus neem.
5. Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Ieder raadslid moet tot op zekere hoogte kunnen zeggen wat die wil (altijd op een respectvolle en liefst ook constructieve manier). Deze vrijheid stopt bij het zaaien van haat en verspreiding van desinformatie. Dit laatste is soms moeilijk te beoordelen, omdat de vraag wat desinformatie is een onderwerp kan zijn van politiek debat. Toch zou dit het uitgangspunt moeten zijn. Daarnaast moet het altijd op de bal zijn en nooit op de persoon.
6. Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?
Dit is en blijft één van de grootste uitdagingen. Als raadslid voel ik de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn, te weten wat er in de stad leeft en problemen op te lossen. Tegelijkertijd is de simpele realiteit dat je onmogelijk alles kan doen. Om echt effectief te zijn moet je keuzes maken en slim te werk gaan. Dat betekent ten eerste duidelijke prioriteiten stellen. Onderwerpen die wij belangrijk vinden en waar wij denken echt een verschil voor de stad te kunnen maken, staan bij ons hoger op de agenda. Ook is het essentieel een goed team om je heen te hebben. In je eentje kun je de informatiestroom onmogelijk bolwerken. Tot slot werkt onze fractie veel met experts van binnen en buiten Volt. Zij kijken mee met agendastukken en helpen ons moeilijke dossiers uit te pluizen. Er is zoveel expertise in onze stad, het zou zonde zijn dat niet te gebruiken. En als laatste proberen wij de ambtenaren te contacteren die betrokken zijn bij het opstellen van sommige stukken. Zij kunnen ons vaak verder op weg helpen als we vragen hebben.
7. Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?
Er worden voor raadsleden regelmatig werkbezoeken georganiseerd naar organisaties in de stad. Wanneer dit voor een grotere regio relevant is, gebeurt dit samen met raadsleden van andere gemeenten. Ook heeft de gemeente allianties met verschillende maatschappelijke organisaties om samen te werken aan belangrijke thema’s. Waar wij soms nog ruimte voor verbetering zien, is de samenwerking met andere steden in Europa. Amsterdam kampt met problemen waar andere Europese steden ook tegenaan lopen. Door samen te werken kun je leren van elkaars fouten en bruikbare ideeën uitwisselen. Als Europese partij in de raad proberen wij waar nodig te wijzen op de potentie van (internationale) samenwerking.
8. Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?
Amsterdam heeft een aantal jaar geleden een klimaatburgerberaad georganiseerd als eerste pilot voor een nieuwe vorm van inspraak. Het burgerberaad was goed ontvangen bij de deelnemers en heeft geresulteerd in een aantal mooie voorstellen. Op basis van deze eerste ervaring wil Amsterdam deze raadsperiode een aantal burgerberaden organiseren. Volt is groot voorstander van deze vorm van participatie. Burgers kunnen zo ideeën opwerpen die nog niet op de radar staan van ambtenaren en experts. Heel veel (internationale) onderzoeken hebben uitgewezen dat burgerberaden zorgen voor meer vertrouwen in de politiek, minder polarisatie en kwalitatieve beleidsvoorstellen.
9. Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
In principe ben ik het hiermee eens. Het is belangrijk dat wij een burgemeester hebben die actief de debatten volgt en aanwezig is. Daarnaast geeft het de ruimte en kans aan een burgemeester om boven de partijen te staan en onpartijdig te zijn.
10. Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
Het Amsterdamse griffie team is fantastisch! Ze bieden waardevolle ondersteuning. We kunnen met allerlei vragen bij ze terecht en ze helpen ons altijd goed. Vooral bij de start van onze raadsperiode was dit zeer nuttig. Ze stellen ons in staat om ons werk beter te doen. Sinds kort heeft elke commissie een eigen griffier, zodat ze het werk wat beter kunnen verdelen. Ik heb zelf niet de indruk dat er een ruimere ondersteuning door de griffie nodig is; er schort niks aan de ondersteuning die we vanuit hen krijgen.
11. Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
De Amsterdamse raad is gelukkig divers: verschillende leeftijden, genders en culturele achtergronden zijn goed vertegenwoordigd. Dat zegt alleen natuurlijk niet alles over de invloed van Amsterdammers op besluitvorming. De gemeente doet een hoop om zoveel mogelijk Amsterdammers mee te laten denken over beleid. Zo is er onlangs een Jongerenraad gestart die de Amsterdamse raad gevraagd en ongevraagd advies kan geven. Deze raad is divers in samenstelling; daar wordt actief op gestuurd. Ook is de gemeente gestart met een project om de verkiezingsopkomst te verhogen. Hierin is er speciale aandacht voor groepen die minder geneigd zijn te gaan stemmen. Daarnaast worden er vaak gesprekken en inspraakmomenten georganiseerd waarin Amsterdammers hun mening over een thema of beleidsvoorstel kunnen geven. Dit is goed, maar we zien helaas vaak dat bepaalde groepen Amsterdammers hierin slechter vertegenwoordigd zijn. Als partij zijn we hier scherp op en proberen we verbetering te realiseren. Zo hebben we een inspraakavond over huisvesting georganiseerd voor jongeren, en zijn er meerdere moties van ons aangenomen om informatievoorziening vanuit de gemeente toegankelijker te maken. Mensen kunnen tenslotte pas invloed uitoefenen op besluitvorming als ze weten hoe ze dit kunnen doen en begrijpen waar de besluitvorming over gaat.
12. Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?
Onlangs is een initiatiefvoorstel van mij en een raadslid van DENK Sheher Khan aangenomen. Het voorstel richt zich op het tegengaan van polarisatie, discriminatie en racisme door groepen met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek te brengen. Door de oorlog in Israël en Gaza neemt discriminatie en polarisatie in de stad weer toe en is het voorstel relevant en actueel. Wij zijn de afgelopen week door veel scholen en organisaties in de stad uitgenodigd om bij hen langs te gaan om met leerlingen en docenten te praten over hoe ontmoeting kan helpen bij het voeren van gesprekken over ingewikkelde en pijnlijke thema`s. Ik merk dus dat dit leeft in de stad en dat ik positieve impact kan maken. Dit zal de komende tijd mijn grootste focus blijven. Daarnaast blijf ik mij inzetten voor digitale inclusie en een transparante, betrouwbare en navolgbare overheid.
13. Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?
Als volksvertegenwoordiger heb je het voorrecht dat er door je rol veel deuren voor je open gaan. Mensen uit de stad willen met je in gesprek gaan en hun kennis, zorgen en ideeën delen. Zorg dat je dit omarmt en maak tijd om met mensen in contact te komen. Dat is de beste manier te weten wat er speelt en dit vervolgens om te kunnen zetten in goed beleid.