Uiteindelijk zitten we allemaal voor de mensen uit onze stad.
Malkis Jajan, Enschede
Malkis Jajan
Gemeente Enschede
Naam: Malkis Jajan
Raadslid in de gemeente: Enschede
Raadslid sinds: 2018
Partij: VVD
Hoofdberoep: Persvoorlichter LTO Noord
Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
1. Waarom ben je raadslid geworden?
Mijn ouders zijn gevlucht uit Syrië, een land waar geen vrijheid was. In Nederland is die vrijheid er wel, maar die vrijheid is niet vanzelfsprekend. Soms zie ik ook dat die vrijheid in gevaar is. Eén van de redenen dat ik de politiek in ben gegaan is om die vrijheid in Nederland te behouden.
Verder kom ik uit een wijk waar veel mensen weinig met de politiek hebben. Dat is in mijn omgeving vaak zo geweest. Om me heen hoorde ik dat politici toch doen wat zij zelf willen en alleen met zichzelf bezig zijn. Ik ben ook voor deze mensen de politiek in gegaan. Om hen te laten zien dat er ook politici zijn die ook doen wat hun kiezers willen.
2. De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Nee, meestal niet. Veel gemeenteraadsleden kijken vaak naar wethouders en burgemeesters voor sturing en laten de agenda bepalen door stukken die door wethouders en burgemeesters geagendeerd worden. Het college voert dan uit en de raad controleert. De sturende en agenderende rol van de gemeenteraad mis ik vaak. Natuurlijk zijn er wel positieve uitzonderingen.
3. Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
Minder dichtgetimmerde coalitieakkoorden. Door veel onderwerpen vrij te laten, worden colleges gedwongen meerderheden in de gemeenteraad te zoeken. In Enschede hebben wij ook een coalitieakkoord waarbij veel onderwerpen vrij zijn gelaten.
4. Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
Een volksvertegenwoordiger die ook echt het volk vertegenwoordigt. Door te doen wat goed is voor de mensen en ook te doen wat de mensen willen. Soms kan dat ook veranderen en soms kan het ook iets afwijken van de oude partijprincipes. Dat is dan maar zo. Nog veel te vaak zie ik veel partijen heel hard vasthouden aan hun eigen standpunten terwijl de inwoners van de stad er inmiddels heel anders tegen aan kijken.
5. Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Ik vind niet dat je alles moet zeggen, dat is natuurlijk subjectief. Raadsleden hebben de wettelijke bescherming om alles te zeggen. Dat lijkt me ook gezond voor onze vrijheid en democratie.
6. Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?
Door zelf goed te filteren wat belangrijk is. Dat is belangrijk. Snel onderscheid kunnen maken wat relevant is voor de inwoners en voor mij als raadslid en wat niet.
7. Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?
We zitten in allerlei regionale samenwerkingsverbanden. Of het nu gaat om economische samenwerking of het gezamenlijk werken aan de inkoop van jeugdzorg. Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter. Toch denk ik dat er in Twente best goed samengewerkt word.
8. Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?
Ik kan veel voorbeelden noemen, maar ééntje is volgens mij onderscheidend. We proberen de teksten begrijpelijk en duidelijk te maken. Veel teksten in brieven en op de website zijn vaak onnodig ingewikkeld geschreven. Dat creëert al een enorme afstand. De gemeente is nu actief alles aan het herschrijven naar duidelijke tekst.
9. Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Oneens. Een raadslid kan ook een prima voorzitter zijn. Daarnaast kan je een raadslid die misschien toch niet goed voorzit, ook weer vervangen. Dat is bij een burgemeester moeilijker. Overigens heb ik er ook geen bezwaar tegen als de burgmeester het blijft. Over dit onderwerp heb ik nooit echt nagedacht. Het lijkt me ook niet iets dat heel erg relevant is voor de inwoners.
10. Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
We hebben hele goede mensen werken bij ons op de griffie. Volgens mij is daar ook wel in geïnvesteerd de laatste tijd.
11. Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
Wij maken geen onderscheid naar iemands achtergrond. Mijn eigen partij, de VVD, ten minste niet. In onze fractie van 4 zitten toevallig twee vrouwen en iemand met een migratieachtergrond (ikzelf). Daarmee is onze fractie wel ‘divers’ en zorgen we er indirect voor dat ‘vrouwen en mensen met een migratieachtergrond’ invloed hebben op de besluitvorming. Maar dat is nooit een doel op zich geweest. Zo kijken wij er zelf ook niet naar.
12. Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?
Ik heb niet één punt. Ervoor zorgen dat mensen rond kunnen blijven komen is belangrijk. Net als het bouwen van veel woningen en ervoor zorgen dat Enschede nog veiliger wordt.
13. Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?
Wees meer in de stad dan in het stadhuis. Ellenlang vergaderen voegt niet veel toe. Met mensen praten wel. Uiteindelijk zitten we er allemaal voor de mensen uit onze stad.