U bent hier

Pepijn Zwanenberg

Pepijn Zwanenberg

Utrecht
Ik vind dat mensen moeten weten wie je bent, wat je doet, dat je vindbaar bent

Naam: Pepijn Zwanenberg
Raadslid in de gemeente: Utrecht
Raadslid sinds: 2006
Partij: GroenLinks
Hoofdberoep: Raadslid en DJ
Twitter: @Pepijn_Z

De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleeft u dat ook zo en wat betekent dat voor u?

De gemeenteraad is het hoogste orgaan, dat ervaar ik zo. Wij stellen de kaders. Het college levert heel veel aan, maar als je een goed raadslid bent, probeer je ook eigen dingen op de agenda te zetten, en dingen te veranderen die het college aanlevert. Wat dat betreft, vind ik de gemeenteraad absoluut het hoogste orgaan.

Op welk onderwerp of thema maakt u deze raadsperiode het verschil?

Mijn portefeuille is wonen, stedelijke ontwikkeling en erfgoed. Maar misschien wel het allerleukste voorbeeld wat ik deze raadsperiode heb bereikt, is dat het gelukt is de perronkappen van het oude station van Utrecht, die geruimd moesten worden, te behouden. Deze zijn in 2014 geplaatst op het Berlijnplein in Leidsche Rijn. Dit is een tastbaar resultaat, zichtbaar in de omgeving. Een bijzonder moment om dat mee te maken.

Hoeveel tijd besteedt u per week aan het raadswerk?

Verschilt heel erg per week. In een stad als Utrecht zit je, met een ruime marge, op 15 tot 35 uur per week. Heel soms ben je ook weleens drukker, maar dat is een beetje de marge waarin de uren zitten. Je werkt natuurlijk veel thuis, je bent veel aan het voorbereiden, veel aan het lezen, veel overleg. Uiteindelijk denk ik dat dat ongeveer de uren zijn van een stad met de grote van Utrecht.

Vindt u dat de raadsvergoeding voor het raadswerk passend is?

Ja, ik vind het echt prima. Dat heeft ermee te maken dat ik er geen andere baan bij heb. Hiervoor was ik kunstenaar, en ontving ik een WIK (Wet werk en inkomen kunstenaars), dat was beduidend minder. Misschien is het minder passend voor raadsleden die het werk met een andere functie combineren, alleen denk ik dat je in een grote stad het raadswerk lastig kunt combineren met een andere baan.

Er is kritiek op de kwaliteit van de raad en raadsleden. Trekt u zich die kritiek aan?

Veel mensen denken dat het raadslidmaatschap niet zo veel werk is, ze zien het als een bijbaantje. De Utrechtse raadsleden over het algemeen zijn hardwerkende mensen die het belang van de stad en het belang van hun partij goed meenemen. Er zijn altijd uitschieters naar boven en naar beneden, maar de standaard is goed. Kritiek gaat bij mij vaak over andere dingen dan het raadslidmaatschap, zoals toen ik bezig was met het Regenboogzebrapad bijvoorbeeld. Politiek commentaar raakt mij niet heel erg, maar ik ben soms wel verbijsterd over wat mensen kunnen zeggen. Je went eraan, maar, ja, je krijgt weleens vervelende reacties. Toch zijn over het algemeen de reacties positief.

Is de rol van de raad veranderd door de nieuwe taken voor zorg, ondersteuning en participatie? Zo ja, wat is er anders? Zo nee, waarom niet?

Het is een ontzettende bak werk die erbij is gekomen, wat het Rijk eigenlijk een beetje op onze schutting heeft gegooid. Met vooral weinig geld. Er is veel veranderd en er hoort meer geld bij. Utrecht heeft een 3D fonds opgericht, zodat we geld hadden, mocht er te weinig gereserveerd zijn. Mensen die die ondersteuning nodig hebben, mogen natuurlijk daar niet de dupe van worden.

Wat betekent de invoering van de omgevingswet voor de raad?

Waarom? Waarom wordt de omgevingswet ingevoerd? Ik kon prima uit de voeten met hoe het nu geregeld was. De invoering van de Omgevingswet is zo omvangrijk. Er is gedacht: we moeten wat onpraktische dingen eruit halen. Dat is begrijpelijk, maar nu moeten mensen het wiel opnieuw uitvinden. We hebben wel een aantal informatiebijeenkomsten gehad, maar een aantal raadsleden die deze training hebben gevolgd zijn dadelijk na de verkiezingen weg, en er zijn dan een hoop nieuwe mensen die deze kennis dan missen. Het wordt nog een ding de komende tijd.

Gemeenteraden reserveren minder dan 1 procent van het gemeentelijk budget voor opleiding, onderzoek (Rekenkamer, accountant) en ondersteuning (griffie) door en voor de raad. Is er door uw raad voor opleiding, onderzoek en ondersteuning voldoende gereserveerd?

Ik heb eigenlijk geen idee – op het moment dat ik een training wil volgen, declareer ik dat bij GroenLinks. Ik ervaar de ondersteuning van de griffie als erg prettig, maar verder weet ik te weinig hierover om een antwoord te geven.

Wat is volgens u nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?

Het belangrijkste zijn krachtige kandidatencommissies van de partijen. Daarnaast vind ik de gemeenteraad echt super relevant, ik geloof heel erg in de gemeentepolitiek! Soms hebben mensen geen idee wat je doet, terwijl alles in je directe omgeving wordt bepaald door de gemeenteraad. Voor bewustmaking speelt internet daarbij wel een rol, hierdoor komt het nieuws makkelijker bij de mensen. Toch denken de meeste raadsleden weleens: mensen snappen niet zo goed wat ik doe en weten me niet te vinden. Het gemeenteraadswerk is echt super relevant, en het gaat om zoveel dingen in de stad. Dat vind ik er supertof aan.

Stelling: het vertegenwoordigen van ideeën en emoties van inwoners is voor raadsleden belangrijker dan inhoudelijke kennis. Wat vindt u?

Niet eens, niet oneens. Ik ben een klassieke volksvertegenwoordiger, ik ga naar de mensen toe, ik wil kijken wat het probleem is. Dat is belangrijk, maar je wilt ook geen doorgeefluik zijn van wat mensen zeggen. Ik zie het als een combinatie van inhoudelijke kennis en volksvertegenwoordiging.

Stelling: Raadsleden zijn de ambassadeurs van de lokale democratie. Wat vindt u?

Ja, je bent echt de volksvertegenwoordiger. Daarom vind ik zichtbaarheid superbelangrijk. Ik vind dat mensen moeten weten wie je bent, wat je doet, dat je vindbaar bent. Dat hoort er echt bij. Soms gaat dit ten koste van je privacy, zelfs in de bergen van India werd ik aangesproken met ‘He je bent raadslid van GroenLinks’, maar toch. Ik vind het van belang dat de partij dat goed doet. Het is belangrijk dat je in de maatschappij staat.

Bent u tevreden over de controle en invloed van de raad op de regionale samenwerkingsverbanden van uw gemeente. Zo ja, waarom; zo nee, waarom niet?

Weet ik niet zo goed. Het valt eigenlijk niet binnen mijn portefeuille. Ik ben weleens naar een U10 beraad geweest, maar over het algemeen houd ik me hier niet mee bezig.

Gaat u bij de volgende raadsverkiezingen door als raadslid?

Ja, daar ga ik wel vanuit. Ik sta op de conceptlijst van GroenLinks op plek 9, en hoop dat ik iets hoger uitkom. Ik hoop nog een raadstermijn mee te mogen doen.

Wat is uw belangrijkste advies voor nieuwe raadsleden?

Wees je er van bewust dat JIJ in de raad zit en probeer dan ook iets toe te voegen vanuit jouw persoon, jouw perspectief. Neem initiatieven, wacht niet alleen op voorstellen van het college. Probeer uniek te zijn en te kijken naar wat jouw toegevoegde waarde is. Probeer ook bescheiden te zijn – ben kort van stof en probeer je te focussen op de hoofdzaken. Ga naar de mensen toe: je bent een volksvertegenwoordiger en dat is de pré van lokale politiek. Hiermee zorg je ook dat mensen naar jou toe komen. Wees nieuwsgierig en geef mensen vertrouwen – en geniet vooral!