Veiligheid: hoe zorg je samen met de burgemeester voor veiligheid in je gemeente?

Belang: de veiligheid van inwoners in uw gemeente is niet alleen een openbare orde en veiligheidstaak van de burgemeester.

De raad stelt samen met de burgemeester in het eerste jaar van de raadsperiode het integraal veiligheidsplan op en bepaalt daarmee in gezamenlijk wat er nodig is (aan politie- en veiligheidscapaciteit) voor een veilige leefomgeving en voor een veilige uitvoering van te houden evenementen. 

Werkwijze

  • Stap 1 – Bespreek in de eerste drie maanden van de nieuwe raadsperiode wat je als raadsleden belangrijk vindt als het gaat om veiligheid van de inwoners en het veilig uitvoeren van evenementen. 
  • Stap 2 – Voer over je veiligheidswensen het gesprek met de burgemeester in zijn/haar rol als verantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid.
  • Stap 3 – Stel samen met de burgemeester voor het einde van het eerste kalenderjaar van de raadsperiode het integraal veiligheidsplan (IVP) vast. 
  • Stap 4 – Maak met elkaar de afspraak om minimaal een keer per jaar te evalueren met de burgemeester of het integraal veiligheidsplan nog bij de tijd is.
  • Stap 5 – Stel in het laatste jaar voor de verkiezingen een evaluatie op en geef verbeterpunten op het thema veiligheid in het kader van de overdracht naar de nieuwe raad mee.