U bent hier

Dennis Chafia's begindagen als raadslid

Dennis Chiafia werd in mei 2014 raadslid in de gemeente Westland voor het CDA. Lees hier wat zijn ervaringen waren en hoe hij hiermee omging.

Hoe ben je omgegaan met alles wat er in het begin op je afkomt?

Vooral rustig inlezen op wat het is om raadslid te zijn. Wat houdt het in, welke middelen heb je tot je beschikking en wie je mede fractiegenoten en overige raadsleden zijn. Wees ook niet bang om binnen de fractie een ervaren iemand als 'mentor' te nemen om daar af en toe mee te sparren.

Wat moet je als beginnend raadslid beslist niet doen?

Stilzitten! Belangrijke beslissingen worden op het begin van de raadsperiode gemaakt: Wie zit waar, wie gaat welk onderwerp doen, wie worden wethouder, met wie gaan we samen zitten. lees je voor je installatie goed in en praat ook gelijk mee over de te zetten stappen. Niet te brutaal, maar een beetje opvallen is niet verkeerd.

Hoe maak je keuzes over waar je op inzet?

Probeer te kijken wat er speelt in je gemeente en probeer aan het begin van de raadsperiode wat onderwerpen die leven naar je toe te trekken. Maak een plan van zaken die je sowieso wil bereiken, en hoe je dit kunt bereiken in de huidige politieke samenstelling. Niet alles hoeft in één maand, in de laatste twee vergaderingen voor de verkiezingen heb ik er via het indienen van moties nog twee belangrijke moties doorheen gekregen. Geduld is goed, maar wel met een goed voorbereiding.

Wat zijn je belangrijkste hulpbronnen om aan informatie te komen?

Allereerst Google. Ga bij een probleem wat speelt eens na wat er in de rest van het land al over is gezegd (vaak ben je namelijk echt niet de eerste gemeente waar het probleem zich afspeelt), en kijk misschien ook eens in de gemeentewet of regelgeving over jouw onderwerp. Kom je er niet uit? Schakel de griffie in, en leg technische vragen bij hen neer. Daarnaast zijn er ook nog de politieke middelen als schriftelijke vragen en inlichtingen, maar op die officiele antwoorden moet je soms enkele weken wachten.

Hoe ben je omgegaan met de combinatie werk, privé en raadslid?

De volgorde is eigenlijk altijd Werk -> Politiek -> Privé geweest, en dat vindt je omgeving niet altijd even leuk. Helaas zit er maar 24 uur in een dag, en moeten prioriteiten gesteld worden. Probeer ofwel afspraken te maken met de werkgever, of in ieder geval te doen wat verlangd wordt. Daarnaast moet de politiek zo efficient aangepakt worden. Heb je een stuk van 400 pagina's te lezen? Focus je op de hoofdzaak, en stel eventuele prangende vragen aan de griffie. Probeer alleen naar algemene bijeenkomsten te gaan en bijeenkomsten die jouw onderwerpen aangaan, anders kun je een dagtaak aan bezoeken maken. Ook belangrijk: neem tijd voor je omgeving, en wanneer je met iemand afspreekt, besteed dan ook echt tijd aan diegene, en laat je telefoon even voor wat het is.

Hoe vertaal je de emoties van de inwoners het beste naar jouw werk in de raadszaal?

Allereerst: wees eerlijk naar inwoners. De gemeente gaat namelijk niet overal over en daarnaast weet je zelf ook niet alles. Heb je direct antwoord? Mooi! Zo niet, wees niet bang aan te geven dat je het nagaat en er later eens op terug komt. Hijgerigheid kan gevaarlijk zijn in de politiek. Merk je dat meer inwoners met een issue komen, probeer die emoties dan altijd te spiegelen aan de realiteit. Wanneer dan inderdaad actie vereist is, stel schriftelijke vragen, agendeer een issue op de agenda van de commissie, of dien een motie in in de raad. Het raadslid is er immers om die emotie naar daadwerkelijk beleid te vertalen. Wil je iets voor elkaar krijgen? Deel dan ook je probleem met andere partijen. In je eentje krijg je weinig voor elkaar in de raad.

Wat is het belangrijkste dat je leert als raadslid?

Geduldig zijn, en efficient te werk gaan. Geduldig omdat zaken die je wilt realiseren niet in 1 dag geregeld zullen worden. Efficient, omdat je als raadslid 0 uur, of 100 uur per week kan besteden aan het raadswerk. Stel doelen, richt je op de hoofdlijnen en maak je doelen waar. De meest gehoorde opmerking is immers dat politici hun beloftes niet nakomen ;-)