Steunpakket tegen online agressie en intimidatie

Steunpakket tegen online agressie en intimidatie

Door drempels voor politieke deelname weg te nemen, kan de ondervertegenwoordiging van diverse groepen op lokaal niveau bestreden worden. De impact van online agressie en intimidatie kan een drempel vormen. Om toekomstige en zittende lokale politici en bestuurders te ondersteunen, is het nieuwe Steunpakket tegen online agressie en intimidatie ontwikkeld.

Uit recente cijfers blijkt dat er nog een lange weg te gaan is. Vrouwen zijn op lokaal niveau ondervertegenwoordigd. Zo was op 1 oktober 2024 24 procent van de gedeputeerden, 27 procent van de wethouders, 31 procent van de burgemeesters en 33 procent van de raadsleden vrouw.

Vrouwen vaker slachtoffer

De oproep van minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (de Volkskrant van 7 maart), “Elke extra vrouw verlaagt de drempel voor andere vrouwen. Zo wordt de democratie echt van iedereen”, vraagt ook om een aanpak van online agressie en intimidatie. Uit de Monitor Integriteit en Veiligheid 2024 blijkt dat 46 procent van de vrouwelijke politieke ambtsdragers het afgelopen jaar te maken kreeg met online agressie en intimidatie; bij mannen is dit 30 procent. Dit heeft negatieve gevolgen voor sociale mediagebruik en werkplezier van politici.

Steunpakket

Na onderzoek van DeGoedeZaak naar online veiligheid voor politieke ambtsdragers werd aanbevolen om duidelijkheid te scheppen over waar ambtsdragers terecht kunnen voor hulp en hoe zij melding of aangifte kunnen doen. In dat kader is het Steunpakket tegen online agressie en intimidatie gelanceerd. Dit biedt (kandidaat-)volksvertegenwoordigers en andere politieke ambtsdragers handvatten over wat je tegen online intimidatie kunt doen: Hoe kun je je hierop voorbereiden, wat kun je doen als je iets overkomt en bij wie kun je terecht?

Klik hier voor de link naar het Steunpakket online agressie en intimidatie.

Online trainingen

Raadsleden bevinden zich in de frontlinie van de democratie. Dat leidt soms tot nare reacties. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden biedt daarom een training over waar je op moet letten als raadslid zodra je met sociale media aan de slag gaat. Klik hier voor de link naar de training Sociale Media in de Leeromgeving.

Ook biedt de vereniging trainingen over hoe om te gaan met bedreigingen en intimidatie, zoals de training Omgaan met bedreigingen en intimidatie en Stappenplan Melding en aangifte voor politieke ambtsdragers

Meer informatie

Het Netwerk Weerbaar Bestuur spant zich gezamenlijk in voor een weerbaar bestuur waarin politieke ambtsdragers hun ambt veilig en zonder vormen van oneigenlijke druk uit kunnen oefenen. Behalve het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Justitie en Veiligheid, zijn diverse beroeps- en belangenverenigingen aangesloten bij het netwerk. Ook de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is aangesloten bij het Netwerk Weerbaar Bestuur.