Zes procent van de raadsleden stopt vanwege werk-privébalans
Van alle raadsleden is in de huidige raadsperiode bijna zes procent van de raadsleden vroegtijdig gestopt omdat ze hun raadslidmaatschap niet konden combineren met werk of privé. Naast het niet kunnen combineren van raadslidmaatschap met werk of privé zijn verhuizing, ziekte, overlijden of overgang naar wethouderschap, redenen om te stoppen met het raadslidmaatschap.
Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, waar 221 griffiers aan hebben meegewerkt. In totaal zijn in deze gemeenten 665 raadsleden gestopt. Bij 89 procent van de gemeenten zijn er raadsleden die gestopt zijn. Bij de andere 11 procent van de gemeenten zijn geen raadsleden gestopt in de afgelopen ambtstermijn. Het onderzoek is deze zomer door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden uitgevoerd.
Combinatie
Het grootste deel van de stoppers houdt met het raadslidmaatschap op vanwege een niet langer vol te houden combinatie met werk of privé: de combinatie van het raadslidmaatschap met privéleven is bij 26 procent van alle stoppers de voornaamste reden. Bij 21 procent gaat het om de combinatie van raadslidmaatschap en werk. Samen dus goed voor 47 procent van alle gestopte raadsleden: dat staat dus voor 312 raadsleden dat gestopt is vanwege de onmogelijke combinatie met werk of privé. Nederland heeft in 342 gemeenten 8.462 raadsleden.
Wethouderschap
Van de gestopte raadsleden, doet 32 procent dat vanwege een benoeming tot wethouder. Bij 13 procent van de stoppers is een verhuizing naar een andere gemeente de reden om het raadslidmaatschap te beëindigen. En 8 procent van de raadsleden is gestopt vanwege ziekte. Daarnaast zijn er nog een aantal raadsleden die overleden zijn tijdens hun ambtstermijn.
Oplossingen
De griffiers benoemen in de enquête regelmatig de grote werkdruk voor raadsleden, dat veel stoppers veroorzaakt. Een verlichting van deze werkdruk zou bijvoorbeeld kunnen door een toename van het aantal commissieleden of een sterkere ondersteuning van de griffie. Daarnaast wordt ook benoemd dat de vergoeding van raadsleden verhoogd moet worden. Ook is de uitbreiding van de verlof- en ziekteregeling een mogelijke oplossing zijn voor een afname van stoppende raadsleden.
Meer raadsleden?
De minister overweegt om de werkdruk van raadsleden te verlichten door meer raadsleden toe te staan. Het grootste deel van de griffiers (58 procent) geeft echter aan dat dit niet de rol en positie van de raad zal versterken. Twaalf procent van de griffiers denkt dat een toename van het aantal raadsleden, wel positief zal zijn voor de werkdruk.
Meer informatie
Voor meer informatie over het onderzoek over stoppende raadsleden, mail naar: info@raadsleden.nl
Voor een eerder onderzoek van Nieuwsuur over dit thema, klik hier.