Bianca Haan
Tegenspraak kan nieuwe inzichten bieden

Bianca Haan, Borger-Odoorn

Bianca Haan

Gemeente Borger-Odoorn

Raadslid sinds:  2022
Partij: Leefbaar Borger-Odoorn
Hoofdberoep: Raadslid

Instagram

Wat was jouw drijfveer om raadslid te worden?

In het dorp waar ik samen met mijn gezin woon, voel ik mij erg betrokken bij de gemeenschap. Aangezien ik in de luxe positie ben om voor de kinderen te zorgen, maar absoluut niet houd van stilzitten, ben ik vrijwilliger geworden. Waar ik mij in kon zetten, deed ik dat met erg veel plezier. Ik haalde daar erg veel genoegdoening uit door samen met mede-inwoners te werken aan het nog mooier maken van onze leefomgeving of het opzetten van activiteiten waar elke doelgroep aan mee zou kunnen doen. Maar ik merkte ook dat de vrijwilligers binnen de verenigingen en vrijwilligersorganisaties, inclusief mijzelf, moeite hadden met de wijze waarop gemeentebesluiten werden genomen en welke rol inwoners hierin konden spelen. Omdat het motto ‘niet lullen maar poetsen’ erg bij mij past, ben ik dan ook met plezier ingegaan op de uitnodiging van Leefbaar Borger-Odoorn om mij aan te sluiten bij hun lokale politieke partij. In plaats van mopperen, zelf de schouders eronder zetten in het belang van de gemeente en haar inwoners. Dat maakt voor mij het plaatje compleet.

Ervaar je werkplezier in het raadslidmaatschap?

Per week besteed ik ongeveer 20 uur aan het raadswerk. Daarnaast ben ik, als portefeuillehouder binnen de fractie, onderdeel van de Klankbordgroep monitoring Sociaal Domein. Het Sociaal Domein is een veelomvattende portefeuille. Ik vind het dan ook erg van belang mijn informatie op peil te hebben en te houden zodat ik weet waar ik het over heb. Daarnaast heb ik nog een aantal andere portefeuilles onder mij. Het komt bijna niet voor dat ik een vergadering mis. Persoonlijk ben ik van mening dat inwoners vertrouwen in jou als persoon hebben gesteld en dat daar ook een verantwoordelijkheid bij hoort. Zaken die spelen onder inwoners en dat voor het voetlicht brengen, is toch wel één van de belangrijkste items binnen onze politieke partij. We zien dat ook wel als een soort van ombudsfunctie. Kunnen we dan altijd de problemen oplossen? Nee, dat niet, maar we kunnen inwoners wel de weg wijzen en goed uitleggen waarom zaken op een bepaalde manier gedaan worden. Daarom gaan we met regelmaat op dorpsbezoek waarbij we de inwoners uitnodigen om langs te komen. De combinatie van al deze dingen, daar haal ik veel plezier uit.

Op welke manier word je ondersteund in jouw raadswerk?

Op het moment dat er hulp gewenst is, staat de griffie voor de raadsleden klaar. De griffie in onze gemeente is, zo beleef ik het althans, erg benaderbaar maar ook behulpzaam. De rekenkamer in onze gemeente komt eens per jaar langs om te zien welke onderwerpen leven binnen de verschillende fracties en wat onderzocht kan worden. De uitkomsten van bijvoorbeeld onderzoek naar de uitvoering van beleid kunnen erg verhelderend zijn. Er is altijd ruimte voor verbetering; dit helpt de raad maar ook het college op positieve wijze. Daarnaast heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een eigen leeromgeving. In de periode dat ik begon als raadslid, heeft mij dat, naast het inwerkprogramma voor nieuwe raadsleden in onze gemeente, erg geholpen om meer grip te krijgen op mijn rol als raadslid en mijn competenties te verbeteren. Nog steeds maak ik gebruik van allerlei platforms om kennis op peil te houden. Je bent immers nooit uitgeleerd. Maar naast al deze zaken is het ook erg van belang om je als fractie te ontwikkelen. In een fractie heeft iedereen zijn sterke kanten maar ook valkuilen. Als je elkaar hierin kunt versterken, geeft dit ook erg veel steun om je raadswerk nog beter te kunnen doen. Daarom doen we als fractie regelmatig aan teambuildingsactiviteiten om de onderlinge band te versterken en de samenwerking te verbeteren.

Wat doet jouw raad om de omgangsvormen aangenaam te houden?

Allereerst denk ik dat het voor ieder raadslid goed is om te beseffen dat hij of zij een voorbeeldfunctie heeft en dat inwoners hier vaak tegen opkijken. Dit ondanks dat wij als raadsleden ook gewoon inwoners van de gemeente zijn en een mama die de kinderen van school haalt. Politiek blijft een spel; in de arena mag het hard tegen hard gaan, zolang het maar over de inhoud gaat en niet op de man gespeeld wordt. Op het moment dat dit niet goed gaat, mogen we ervan uitgaan dat de voorzitter van de raad hierop ingrijpt. Het is goed te blijven benoemen dat het belangrijk is om als raadslid het ‘goede’ voorbeeld te geven. Binnen Leefbaar Borger-Odoorn is dit in ieder geval erg belangrijk.

Op welke manier houdt jouw raad grip op regionale samenwerking?

De gezamenlijke raden binnen de regionale samenwerkingsverbanden hebben twee keer per jaar een informatiemoment waarin zij volledig worden bijgepraat over de actuele stand van zaken. Dat zijn ook mooie momenten om vragen te stellen en nog meer duidelijkheid te krijgen over de inhoud. Maar ook buiten deze bijeenkomsten is er voor de raad altijd de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen op stukken van een samenwerkingsverband. Naast de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen, behandelt de raad deze stukken ook inhoudelijk tijdens een raadsvergadering.

Hoe geeft jouw gemeente invulling aan burgerparticipatie?

Binnen onze gemeente is op dit moment alleen sprake van een inspraakverordening. Op 1 januari van dit jaar is de wet versterking participatie op decentraal niveau ingegaan. Op dit moment wordt er binnen onze gemeente hard gewerkt aan de verordening omtrent burgerparticipatie. Wil dat dan zeggen dat onze gemeente niets doet aan participatie? Zeker niet! Als we kijken naar de ontwikkelingen binnen onze gemeente die invloed hebben op de fysieke leefomgeving van inwoners, worden er geregeld bijeenkomsten georganiseerd. Daar krijgen inwoners de mogelijkheid om hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen op de invulling van plannen. Het is goed te beseffen dat je nooit iedereen tevreden kunt stellen, maar je wilt wel kunnen aantonen dat het participatieproces op een goede wijze is verlopen. Dan voelen inwoners zich serieus genomen en gehoord. Daarom is het ook erg belangrijk de participatieverordening goed in te richten en je als gemeente de vraag te stellen wanneer de mening van de inwoner dusdanig belangrijk is dat deze een zwaarwegende stem moet hebben tijdens besluitvorming. En hoe willen we omgaan met het uitdaagrecht, waarbij inwoners de mogelijkheid hebben om de gemeente uit te dagen en zelf onderhoud aan bijvoorbeeld een parkje in hun buurt te plegen als zij denken dat het beter en goedkoper kan? En hoe vinden inwoners zelf dat die verordening ingericht moet worden? Allemaal zaken waarover we, als gemeente, goed het debat moeten voeren. Daarnaast zijn we in onze gemeente bezig met een inwonerspeiling om te zien of inwoners de gemeenteraad kennen en hoe we inwoners meer kunnen betrekken bij de gemeenteraad.

Hoe kan de gemeenteraad krachtiger en relevanter worden gemaakt?

Contact met inwoners is voor raadsleden erg belangrijk. Door regelmatig de peilstok in de samenleving te steken en te horen wat er leeft, kunnen er besluiten worden genomen die er voor de inwoners écht toe doen. Door als gemeenteraad samen de straat op te gaan, laat je betrokkenheid zien en geef je een positief beeld. Daarnaast is het belangrijk om als raad draagvlak voor plannen te creëren, waarbij de participatieverordening weer in beeld komt. Periodiek en helder communiceren als raad kan ook een goed middel zijn om inwoners mee te nemen in hoe een gemeenteraad werkt. Inwoners hebben vaak geen idee hoe een plan van begin tot eind procesmatig werkt. De uitkomsten van de inwonerspeiling zal de gemeenteraad ook een goed beeld geven over hoe zij krachtiger en relevanter kan worden. Door dit soort zaken uit te voeren, maak je je als gemeenteraad veel effectiever.

Heb je kunnen bereiken in deze raadsperiode wat je voor ogen had?

Jazeker, in deze raadsperiode heb ik een aantal zaken in kunnen brengen die ik erg belangrijk vond om inwoners op de juiste wijze mee te kunnen laten doen.

Ben je voornemens om je in 2026 weer verkiesbaar te stellen?

Ja, dat voornemen heb ik zeker. Samen sterk voor leefbaarheid is het motto van Leefbaar Borger-Odoorn en met een mooie, krachtige fractie hebben wij laten zien dat onze partij echt naast de inwoner staat. Dat is en blijft de basis van onze partij. Alles wat we doen, doen we samen met de inwoner! Dat gedachtengoed onderstreep ik volledig en ik blijf hier graag onderdeel van.

Wat is een tip die je andere raadsleden zou willen meegeven?

Blijf dicht bij jezelf en wees niet bang om je mond open te doen als je het ergens echt niet mee eens bent. Tegenspraak kan nieuwe inzichten bieden. Zorg ook goed voor jezelf en neem af en toe afstand van het raadswerk om weer een heldere blik te krijgen.

Vorige/volgende