U bent hier

Raad & Burgerparticipatie (Zeist)

2 december 09:30 - 13:00 uur

Raad & Burgerparticipatie (Zeist)

Hoe ervaren en oordelen raadsleden over burgerparticipatie? Op welke wijze geeft de gemeenteraad invulling aan burgerparticipatie? Over deze vragen maken we in deze landelijke bijeenkomst een stand van zaken op. Ook willen we met elkaar bespreken en vaststellen wat er nodig is om het samenspel tussen raad en burgerparticipatie versterken.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden nodigt u graag uit om hierover mee te praten en u te laten inspireren met voorbeelden uit onderzoek en de praktijk. Spar met collega-raadsleden over participatie in een van de deelsessies of werk aan je debatvaardigheden in de deelsessie Samenwerken in de Raad.  

Programma

09:30 Inloop

09:45 Plenaire opening 

Burgerparticipatie: de raad moet zijn huiswerk goed doen. Guido Enthoven directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie heeft onder meer in opdracht van de VNG het Testlab Spelregels nieuwe democratie begeleid. Daaraan deden griffiers, projectleiders burgerparticipatie én raadsleden mee. Enthoven begeleidde ook tien gemeenten bij het opstellen van een participatieverordening. Hij geeft tips en adviezen geven over hoe je als raadslid met de burgers kan omgaan, en duidt de nieuwste ontwikkelingen in burgerparticipatie.

10:25 – 11:25 Deelsessie ronde 1

Deelsessie (1.1) Samenwerken in de Raad van Debat.NL. Doelstelling van de workshop Oog in oog met de burger is de raadsleden te helpen in hun communicatie met inwoners: de eigen visie verwoorden, omgaan met kritische reacties van inwoners en de dialoog aangaan.
Deelsessie (1.2) Wat is nodig voor waardevolle burgerparticipatie? Lessen uit het project Recht op Reyeroord door Emiel Rijshouwer en Els Leclercq, Onderzoekers Design & Publics/Eramus Universiteit.

11:30-11:35 Pauze

11:35 - 12:35 Deelsessie ronde 2
Deelsessie (2.1) Het belang van inspiratie van raadsleden voor burgerparticipatie door Ferenc van Damme, participatiestrateeg en lid Tweede Kamer commissie Brenninkmeijer over burgerberaden.
Deelsessie (2.2) Burgerparticipatie in de gemeente Zeist. 

12:35 -12:45 Plenaire afsluiting 

12:45 - 13:15 Lunch

Praktische informatie

Locatie: Gemeentehuis Zeist (Het Rond 1, 3701 HS Zeist)

Aanmelden