U bent hier

''De raad gaat zélf over zijn vergaderingen''

Vorige week was de gemeenteraad van Westland veel in het nieuws. Halsoverkop moesten de raadsleden terugkeren van vakantie om een geheime raadsvergadering bij te wonen. Het college achtte het noodzakelijk om een spoedvergadering in te lassen om een bestemmingplan te wijzigen. Kan de raad zomaar worden teruggeroepen van reces?

In Den Haag is het niet ongebruikelijk om de Tweede Kamer terug te roepen van het zomerreces. In 2015 gebeurde dit vanwege de Griekse schuldencrisis en vorig jaar nog vanwege de Fipronilaffaire. In gemeenten is dit echter hoogst ongebruikelijk. Het is nog ongebruikelijker dat het onderwerp van de vergadering niet van tevoren bekend werd gemaakt aan de raadsleden én dat de vergadering achter gesloten deuren plaatsvond.

De raad aan zet

''De raad gaat zélf over zijn vergaderingen. Het is niet zo dat als de burgemeester roept, de raad komt'' zegt jurist Olaf Schuwer in het NRC. Schuwer zegt dat hij zelf niet terug zou zijn gekomen van vakantie zo lang het onderwerp van de vergadering niet bekend zou zijn gemaakt. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans voegt daar in dezelfde krant aan toe dat het college niet aan zet is wat betreft beslotenheid, maar dat raad daar over gaat: ''Alleen de raad zelf kan volgens artikel 23 van de Gemeentewet de beslotenheid van een vergadering bekrachtigen.''

Raadsleden hekelen geheimhouding

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden dat 94% van de raadsleden te maken heeft met documenten die geheim worden verklaard door het college. Meer dan de helft van de raadsleden voelt zich ook belemnmert in het werk door deze geheimhouding.

Juridische FAQ

Gemeenteraadsleden krijgen veel te maken met juridische kwesties, onder andere over de regels omtrent geheimhouding. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een Juridische FAQ met vele vragen en antwoorden over juridische zaken waar je als raadslid mee te maken kunt krijgen.