
Integriteit onder ambtenaren vergt actie van de gemeenteraad
Om er zeker van te zijn dat ambtenaren integriteit hoog in het vaandel hebben staan en ernaar handelen, vergt dat er één procedure wordt gemaakt voor het behandelen van integriteitsschendingen. Ook is het belangrijk dat de rol van de vertrouwenspersoon duidelijk wordt vermeld.
Dit zijn enkele van de aanbevelingen uit het rapport Ambtelijke integriteit van de Rotterdamse Rekenkamer. Duidelijk vermelden wat de rol van een vertrouwenspersoon is, zorgt voor bewustwording bij ambtelijk leidinggevenden over hun rol bij het bewaken van integriteit. Andere aanbevelingen zijn: betere communicatie naar alle personen die een rol hebben bij het behandelen van integriteitsschendingen, een betere registratie en het invoeren van een formeel beslismoment. Het rapport over ambtelijke integriteit was eind vorig jaar genomineerd voor De Goudvink, een prijs die De Vereniging van Rekenkamers jaarlijks uitreikt voor het beste rekenkamerrapport.
Aanbevelingen aan gemeenteraad
De Rotterdamse Rekenkamer doet deze aanbevelingen aan de gemeenteraad. De raad heeft de aanbevelingen overgenomen en een motie Vertrouwen is goed, controle is beter aangenomen met algemene stemmen. De Rotterdamse gemeenteraad roept in deze motie de Rekenkamer op om in 2025 te onderzoeken in hoeverre de aanbevelingen zijn ingevoerd. Dit samenspel tussen Rekenkamer en raad moet er toe leiden dat de ambtelijke integriteit en het behandelen van integriteitsschendingen in Rotterdam beter is verzekerd en wordt afgehandeld.
Haperende communicatie
De communicatie naar de betrokkenen en melders van integriteitsschendingen bleek in Rotterdam onder de maat te zijn, constateert de Rekenkamer in zijn onderzoek. “Het integriteitsproces kan zorgen voor ongemak, stress en gezondheidsproblemen bij betrokkenen. Een goede informatieverstrekking in elke fase van het proces kan hierbij helpen”. Gebrek aan kennis over welke maatregelen wanneer worden getroffen, blijkt ook uit de verantwoording van de gemeente aan de gemeenteraad.
Personeelszaken
Ook bleek uit enquêtes met (oud-)medewerkers van de gemeente Rotterdam dat wanneer er op ambtelijk niveau een vermoeden van integriteitsschending bestaat, dit vaak niet werd gemeld. De interne meldcultuur nodigde niet uit tot melden en was onbekend. Dit gold ook voor de rol en verantwoordelijkheden van personeelsmedewerkers en leidinggevenden rondom mogelijke integriteitsschendingen.
Meer informatie
Op onze themapagina integriteit is meer informatie te vinden over actuele onderwerpen op het gebied van integriteit.
De publicatie integriteit decentrale overheden is hier vindbaar.
Hier vind je de zelftest integriteit.