Leergang Modern Gezag afgesloten door raadsleden

Leergang Modern Gezag afgesloten door raadsleden

Naar eer en geweten je werk kunnen doen; wat is de eigen verantwoordelijkheid en wat heb je als raadslid nodig van de omgeving? Welk gezag heb je als individueel raadslid en hoe geldt dit voor de raad in brede zin? Deze vragen stonden centraal op zaterdag 9 november in de Lieve Vrouw Theater in Amersfoort. Tijdens de slotbijeenkomst van de leergang ‘Modern Gezag’ kreeg een groep van acht raadsleden de mogelijkheid een zaal met enthousiaste toehoorders een presentatie te geven over de opgedane kennis.

De (gezags)positie van gemeenteraden en raadsleden staat onder druk. Tegen deze achtergrond gingen raadsleden uit gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners acht weken actief aan de slag met de leergang die de Stichting Beroepseer speciaal heeft ontwikkeld voor raadsleden. Het traject werd ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de gemeente Almere en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

De vloer op

“In de leergang gebruiken we theater, dat is een andere manier van leren. Je ervaart op de vloer heel anders dan dat je zit en luistert. Hoe vertel je een goed verhaal? We hebben dit aan de hand van een aantal bouwstenen toegelicht. Door middel van verbeeldingsopdrachten hebben we raadsleden hun eigen verhaal laten vertellen.” zegt Taco van Dijk, één van de trainers van de Stichting Beroepseer. De deelnemende raadsleden zijn actief als volksvertegenwoordiger in alle uithoeken van het land, van Leeuwarden tot Leiden en van Almere tot Haarlemmermeer.

Professioneel kwetsbaar

De raadsleden leerden professioneel kwetsbaar te zijn; de drijfveren voor hun maatschappelijke betrokkenheid waren divers en riepen dikwijls emoties op. Zo deelden de deelnemers persoonlijke ervaringen over de acceptatie van de geaardheid door de omgeving, de inspiratie van een politiek betrokken familielid of het opgroeien in armoede of een kindertehuis.  

Authentiek

De deelnemers hebben geleerd hoe ze op effectieve wijze verschillende gezagsbronnen kunnen inzetten. Begrippen als authenticiteit, oprechtheid, empathie en transparantie werden concreet gemaakt. Jurgen Morgenstond, raadslid in Almere, meent dat het systeem niet kapot is als mensen hun zin niet krijgen: “De afgelopen periode heb ik gewerkt aan gezag; dat is verder denken dan ‘wij en zij’. Soms moet je lef tonen en vragen durven stellen die anderen stom zullen vinden. Waarom zou je doen wat we altijd gedaan hebben? Durf een vreemde eend in de bijt te zijn. Durf als raadslid soms mensen teleur te stellen. Het is een kenmerk dat democratie leeft.”  

Meer informatie

Stichting Beroepseer schreef eerder over de tweede pilot van de leergang. Het artikel vind je hier. 

De reeks 'Sterker Raadslid in onstuimige tijden' vormt een mooie verdieping voor raadsleden met interesse in de positionering. Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden is hier te vinden.