Publicatie Sterke Raad gepresenteerd

Publicatie Sterke Raad gepresenteerd

‘Een sterke gemeenteraad doet ertoe’, het is niet alleen het motto van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Het is ook het thema van de deze week gepresenteerde publicatie ‘Sterke Raad’. Juist in de huidige polariserende, onrustige tijden kan het een houvast bieden voor raad en raadsleden richting de raadsverkiezingen van 2026 én daarna.

In Sterke Raad analyseren 41 wetenschappers en praktijkdeskundigen hoe raadsleden hun rol als lid van de gemeenteraad uitvoeren. Daarbij is gebruikgemaakt van een onderzoek onder raadsleden naar wat zij nodig vinden om tot een sterkere raad te komen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met conclusies, aanbevelingen en adviezen. De bijdragen gaan over het vergroten van het gezag en de macht van de raad, de wijze waarop instrumenten voor macht en tegenmacht het beste gebruikt kunnen worden, de hulptroepen van een sterke raad en hoe een raadslid zelf kan bijdragen aan een sterke raad.

Presentatie Utrecht

In het hart van het land en in het hart van de lokale democratie werd het boek gepresenteerd aan genodigden, onder wie veel van de auteurs. Het boek vormt tevens een slotstuk op de carrière van Henk Bouwmans die in de bijdragen steevast werd bedankt voor zijn inzet voor de lokale democratie en positie van raad en raadsleden. Bouwmans was 12 jaar als directeur aan de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden gelieerd en het boek werd onder diens redactie samengesteld. In de raadszaal van de gemeente Utrecht kwamen na de opening van directeur Petra Paulides achtereenvolgens wetenschappers Julien van Ostaaijen en Marcel Boogers aan het woord.

Wetenschappelijke visie op Sterke Raad

Van Ostaaijen riep de raadsleden op soms wat brutaler en soms wat bescheidener te zijn. “De brutaliteit zit hem in meer initiatief nemen richting het College van B&W. Tegelijk mag er iets meer bescheidenheid van de raad worden geuit naar de samenleving; laat ruimte voor initiatieven uit en in de samenleving.” Boogers focuste in zijn hoofdstuk én in zijn voordracht op de dalende opkomstcijfers bij verkiezingen en daarmee het tanende gezag van volksvertegenwoordigers. “De kiezers zijn niet afgehaakt, de politiek is juist zoekgeraakt. Hiervoor zijn kortweg drie adviezen: werk aan je zichtbaarheid als raadslid, wees je bewust van je volksvertegenwoordigende rol én versterk de campagne in die wijken waar mensen zijn afgehaakt.”

Afscheid Henk Bouwmans

Voorafgaand aan de drukbezochte receptie vanwege zijn afscheid, reikte Henk Bouwmans als samensteller van de publicatie de eerste exemplaren van het boek uit. Symbolisch werden de boeken overhandigd aan alle raadsleden en raadsgriffiers in Nederland, zij werden vertegenwoordigd door respectievelijk Hanneke Willemstein (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Raadsleden) en Hester den Oudsten (directeur Vereniging van Griffiers). Bouwmans dankte alle aanwezigen en hield een laatste pleidooi: “Zonder het verleden te kennen, kunnen we het heden niet begrijpen. Als we terugkijken naar de teneur tijdens de aanvang van mijn directeurschap, was deze somber. ‘De gemeenteraad heeft geen toekomst’ was een publicatie die toen is uitgekomen. Samen met bestuur, bureaumedewerkers, experts en wetenschappers hebben we vervolgens hard gewerkt aan het beeld dat de raad er wel toe doet én daarnaar gehandeld.” Aansluitend op de woorden van Boogers besloot Bouwmans met: “Verstop je als raad niet in raadszaal, zoek proactief contact met de samenleving. Kijk van buiten naar binnen. Je gaat als raadslid over alles. Je ondermijnt het gezag van de gemeenteraad als hoogste instituut als raadsleden geen gevolg geven aan emoties, opvattingen en gevoelens die leven bij de bevolking.”  

Meer informatie

De hoofdstukken uit het boek zullen vanaf volgende week op wekelijkse basis worden benoemd in een artikelenreeks.  

Het boek is voor €39,99 (inclusief verzendkosten) verkrijgbaar bij onze vereniging door een e-mail te sturen aan info@raadsleden.nl onder vermelding van de adresgegevens.