De rekenkamer(commissie) is een belangrijke hulptroep van de raad. Om deze hulptroep optimaal te benutten is een goede relatie tussen raad, rekenkamer en de ambtelijke organisatie van groot belang. Met de ‘’Inspiratiekaders effectieve invulling lokale rekenkamer’’ kunnen gemeenteraden hiermee aan de slag.
De rekenkamer kan de gemeenteraad van belangrijke informatie en aanbevelingen voorzien. Dit gebeurt door onderzoek op doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur. Om de inzet en de kwaliteit van de rekenkamer optimaal te benutten is een goede relatie tussen de rekenkamer, raad en ambtelijke organisatie van groot belang. Deze relatie kan versterkt worden in een leerproces wat uitgebreid wordt beschreven in een van de inspiratiekaders in de publicatie ‘’Inspiratiekaders effectieve invulling lokale rekenkamer’’.
Uit het inspiratiekader blijkt dat de relatie tussen de raad en rekenkamer te vatten is in een viertal aspecten.
Het inspiratiekader bestaat uit drie stappen. Allereerst is er de zelfscan die gemeenteraden kunnen uitvoeren om te achterhalen hoe de huidige relatie tussen raad, rekenkamer en ambtelijke organisatie is vorm gegeven en waar eventuele verbeterpunten zitten. In de tweede stap kan hier vervolgens het gesprek over gevoerd worden. Het laatste blok bestaat uit een aantal best practices van gemeenten die de relatie tussen de rekenkamer, raad en ambtelijke organisatie optimaal benutten. U vindt het volledige inspiratiekader met de zelfscan, aanbevelingen voor het gesprek en de best practices hier: Inspiratiekaders effectieve invulling lokale rekenkamer.
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft meerdere artikelen gepubliceerd rondom deze inspiratiekaders om de rol van de rekenkamer als hulptroep van de raad te versterken. Meer informatie vindt u hier Succesvolle samenwerking tussen rekenkamers en Gemiddeld €1,30 per inwoner voor de rekenkamer.