Raadsacademie Amersfoort: Naar een aantrekkelijk en divers ambt
18 oktober 2024De gemeenteraad moet een spiegel zijn van onze samenleving. Dat blijkt nog niet zo te zijn. We zien in veel gemeenten dat de groei van de diversiteit van stagneert én tegelijkertijd dat de ongelijkheid in de raad toeneemt.
Aantrekkelijk en divers
Het ambt van raadslid kan en moet aantrekkelijker gemaakt worden voor meer burgers, die nu te weinig aan bod komen. Meer vrouwen, meer inwoners met een migratieachtergrond, meer burgers die praktisch geschoold zijn, enzovoort. Daarmee versterk je de lokale democratie.
Hoe zorg je voor een gemeenteraad die aantrekkelijker, bereikbaarder en cultureel diverser is?
Op deze Raadsacademie bijeenkomst krijg je daarvoor een handelingsperspectief. Met tips en ideeën, en een stevige theoretische onderbouwing. Denk mee en spreek mee!
Programma
12:15 - 13:00 Inloop en lunch
13:00 - 13:50 Keynote Zahra Runderkamp
14:00 - 14:45 Eerste deelsessieronde
15:00 - 15:45 Tweede deelsessieronde
15:45 - 16:00 Plenaire afsluiting
16:00 - 16:45 Borrel
Keynote: Zahra Runderkamp, UvA: Diversiteit verbeteren én behouden
Zahra Runderkamp is onderzoekster en politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzocht in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden wat het effect was van een gemeentebestuur met alleen vrouwelijke wethouders op de bestuurscultuur. In de plenaire sessie zal Runderkamp meer over dit onderzoek vertellen, alsook over de nieuwste inzichten van diversiteit en inclusie in het Nederlandse openbaar bestuur. Wat weten we al over vrouwen in de gemeente, en mensen met een migratieachtergrond? Waarom is hun deelname in het bijzonder belangrijk? En vooral: hoe kunnen we diversiteit op lokaal niveau verbeteren én behouden?
DEELRONDE 1
1.1 Floris Vermeulen, Jaco Dagevos: Institutioneel vertrouwen
Floris Vermeulen is universitair hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, en voormalig directeur van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES). Jaco Dagevos werkt sinds 2000 bij het SCP. Floris en Jaco hebben onderzoek gedaan naar ervaren representatie, institutioneel vertrouwen en politieke participatie bij personen met een migratieachtergrond. Zie de publicatie.
1.2 Marleen Helsloot, coach: Breken met bestaande patronen
Marleen Helsloot kent de lokale politiek door en door én zij is verkozen tot 1 van de beste mannencoaches van Nederland door het NLP College. Veel van de belemmeringen die we ervaren in de wereld zijn een reflectie van hoe we denken dat de wereld is. Met andere woorden: jouw beleving en vooronderstellingen zorgen ervoor dat je de wereld op een bepaalde manier waarneemt en hoe je je vervolgens gedraagt. Dat is de reden dat veel mensen vast zitten in 'hoe het nou eenmaal is'. Wat als we daaruit kunnen breken? Wat zou dat betekenen voor onze rol in hoe het is? En als we de realiteit een nieuwe draai geven kunnen we ook meteen zorgen dat er meer mensen zich aangetrokken voelen tot bijvoorbeeld raadswerk. Het belangrijkste is dat we onze eigen rol erkennen maar ook innemen. Je hebt veel meer invloed dan je denkt. Ben je klaar voor een nieuwe realiteit?
DEELRONDE 2
2.1 Nick Woudstra, Necker: Aantrekkelijkheid van het ambt
Het lokaal bestuur staat voor grote en complexe opgaven. Daar bovenop zijn in de afgelopen jaren steeds meer taken van de rijksoverheid bij het decentraal bestuur belegd. Er wordt dan ook veel van raadsleden gevraagd, misschien wel té veel. Het vermeerderen van het aantal raadsleden zou hier mogelijk een oplossing voor kunnen zijn en zou kunnen bijdragen aan een sterkere positie van de gemeenteraad. Maar is het ook echt een oplossing? En wat zouden de politiek-bestuurlijke en praktische gevolgen zijn als gemeenteraden groter worden? Wordt het ambt aantrekkelijker? In een ontwerpsessie gaan we graag hierover in gesprek aan de hand van een aantal varianten over hoe het aantal raadsleden eventueel vergroot kan worden. De resultaten uit deze ontwerpsessie benutten we voor het onderzoek dat Necker en de Universiteit Leiden op dit moment in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitvoeren naar een eventuele uitbreiding van het aantal raads- en Statenleden.
2.2 Devika Partiman, directeur Stichting Stem op een Vrouw: Van uitval naar inclusie: Hoe ga je (niet) om met diversiteit in de partij?
Uit onderzoek van het ministerie van BZK blijkt dat de meeste lokale politieke partijen het belangrijk vinden dat zij een afspiegeling zijn van de mensen uit hun gemeente. Tegelijkertijd brengt de toename van diversiteit in volksvertegenwoordiging ook groeipijn mee; voor met name ondervertegenwoordigde groepen is politiek niet altijd een veilige of welkome plek. Specifiek vrouwen en mensen van kleur lopen vaker tegen barrières aan dan collega's die beter aan de politieke norm voldoen, waardoor zij bijvoorbeeld minder snel actief worden of doorgroeien en bovendien eerder en vaker uitvallen.
In deze sessie leer je meer over de barrières voor ondervertegenwoordigde groepen in de politiek, en hoe je hier zowel in je werving en selectie als in de inrichting van de politieke werkplek rekening mee kunt houden. Met deze kennis op zak wordt jouw partij meer toekomstbestendig te maken, kan je achterban laten groeien en zorg je voor meer inclusief beleid.
Praktische informatie
- Locatie: Stadhuis Amersfoort (Stadhuisplein 1, 3811 LM Amersfoort)
- Tijd: 12:15 - 16:45
- Lunch: 12:15 - 13:00
- Borrel 16:00 - 16:45