Adviescollege: Ook verruiming verlofvormen raadsleden

Adviescollege: Ook verruiming verlofvormen raadsleden

Ook de verlofvormen voor raadsleden en andere volksvertegenwoordigers dienen versoepeld en verruimd te worden, vindt het Adviescollege Rechtspositie Politieke Ambtsdragers (ARPA).

Daarmee gaat het adviescollege in tegen het standpunt van demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge, die eerder verruiming van de verlofvormen, zoals mantelzorg, voor raadsleden afwees.

Om taken als raadslid goed te vervullen en de lokale democratie te versterken is een ruimere verlofregeling voor raadsleden, volgens het adviescollege, juist van groot belang. Het ARPA betreurt het daarom dat de verlofvormen voor raadsleden, zoals geformuleerd in zijn oorspronkelijke advies, niet gevolgd worden.

Wel voor bestuurders

Het verruimen van verlofvormen wil de minister wél toestaan voor bestuurders, terwijl de behoefte hiertoe juist vanuit de gemeenteraden meermaals verkondigd is.

In de reactie laat het adviescollege weten dit graag anders te hebben gezien, en de “bepleite ruimere invulling van de gronden waarvoor langer durend verlof kan worden aangevraagd, bijvoorbeeld (mantel-) zorgverlof en verlof bij pleegzorg of adoptie, ook voor volksvertegenwoordigers zou zijn onderschreven”.

Duiventil

Verruiming van de verlofvormen is door minister De Jonge afgewezen omdat hij vreest dat dit voor raadsleden, anders dan voor bestuurders, tot een duiventil kan leiden in de raad.

De vervangingsregeling wordt voor zowel raadsleden als bestuurders versoepeld, zodat er na een periode van een keer zestien weken verlof de mogelijkheid is om voor een kortere periode het verlof te verlengen. In het huidige systeem is er alleen maar de keuze tussen drie keer zestien weken.

Praat mee

Om de stemming onder raadsleden en griffiers over het huidige voorstel te peilen, houdt de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden op 18 juni een bijeenkomst in Utrecht. U kunt zich aanmelden via deze link.

Meer informatie

De volledige reactie van het ARPA kunt u hier vinden. Het eerdere advies van het college vindt u hier.