Frisdrank voor bezoekers raadsvergadering Steenbergen

Frisdrank voor bezoekers raadsvergadering Steenbergen

Inwoners van Steenbergen hebben voortaan een goede reden om naar de raadsvergadering te gaan: gratis frisdrank op de publieke tribune. Fractievoorzitter Tim Huisman van Steenbergen Anders diende een motie in die voor gelijkheid moet zorgen tussen raadsleden en burgers in de raadszaal. Tot zijn verbazing werd de motie aangenomen en krijgen burgers op de publieke tribune voortaan meer dan alleen koffie en thee. 

In eerste instantie was het een ludieke actie, waarvan de kans van slagen laag werd ingeschat. De serieuze ondertoon die Huisman met de motie wil bereiken is het neerzetten van een positief beeld van zijn gemeente, na de ophef die ontstond naar aanleiding van de azc-discussie in Steenbergen.

Krokettenmotie

Volgens de PvdA-fractie is het aanbieden van zoete ongezonde frisdrank geen goed signaal om af te geven aan de inwoners. Daarom werd het plan door de PvdA-fractie in Steenbergen aangevuld en krijgen de bezoekers op de publieke tribune van de raadsvergadering in Steenbergen ook de keuze uit gezonde drankjes.

In 1993 was het Jan-Peter Balkenende die met zijn krokettenmotie aandacht vroeg voor hongerige Amstelveense raadsleden die na 11 uur ’s avonds trek hadden gekregen tijdens de raadsvergadering.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Het Steenbergense raadslid Huisman liet zich inspireren door zijn vader, die in zijn tijd als raadslid in Dinteloord pleitte voor het toestaan van roken op de publieke tribune. Voor raadsleden was het al toegestaan om te roken in de raadszaal. Later is dit gewijzigd in de regel dat iedereen naar buiten moet om te roken. Door de gelijke positie van raadsleden en burgers te benadrukken geeft Huisman hiermee een vervolg aan de actie van zijn vader.