U bent hier

Fysieke bijeenkomsten over de ombudsman als hulptroep van de gemeenteraad

De gemeenteraad kan een beroep doen op haar hulptroepen, zoals de accountant en de rekenkamer. Minder bekend is dat de ombudsman ook een hulptroep van de raad kan zijn.

Wanneer het gaat over klachtafhandeling of dienstverlening van de gemeente kan de ombudsman veel betekenen voor raadsleden. In september en oktober organiseert de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden daarom fysieke bijeenkomsten, zodat u erachter kunt komen hoe u de ombudsman kunt inzetten.

Lokale of Nationale ombudsman

Een kwart van de gemeenteraden heeft ervoor gekozen om zelf een ombudsman of -functie in te richten. In driekwart van de gemeenten is de taak van de lokale ombudsman bij de Nationale ombudsman belegd. Raadsleden vormen zelf ook een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners die ontevreden zijn over het optreden van het gemeentebestuur.

Samenwerking Nationale ombudsman

Deze sessies worden georganiseerd in samenwerking met de Nationale ombudsman. Zij hebben alle kennis aanwezig over de ombudsfunctie en kunnen al uw vragen beantwoorden. Ook vragen over het switchen tussen de Nationale ombudsman en een eigen ombudsman zijn welkom. Daarnaast proberen wij ook op te halen hoe de ombudsman u beter kan bedienen als het gaat om informatievoorziening.

Specialist lokale overheden

Jan Prins, specialist lokale overheden bij de Nationale ombudsman, zal de sessie verzorgen. Hij was ooit wethouder, werkte bij het Kabinet van de Koningin en is inmiddels 25 jaar in dienst als klachtbehandelaar en onderzoeker bij de Nationale ombudsman. Hij is dé man als het gaat om lokale overheden.

Bijeenkomsten

U kunt zich inschrijven voor de volgende bijeenkomsten:

  • 27 september - regio Middenwest-Nederland in Alkmaar;
  • 11 oktober - regio Middenoost-Nederland in Arnhem;
  • 19 oktober - regio Zuidoost-Nederland in Roermond;
  • 20 oktober - regio Zuidwest-Nederland in Breda (let op: beperkte hoeveelheid plekken beschikbaar);
  • 24 oktober - regio Noord-Nederland in Assen.