Jong en Vrouw in de Raad: In gesprek met Kim Faber

Jong en Vrouw in de Raad: In gesprek met Kim Faber

When you see it, you can’t unsee it”, stelt Kim Faber (22 jaar), raadslid en tevens fractievoorzitter. Van jongs af aan heeft ze interesse in maatschappelijke vraagstukken en voerde ze politieke discussies met haar vader. Later sloot ze zich aan bij de Jongerenraad in Veenendaal. Uiteindelijk kwam ze met 19 jaar op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022, wat door haar omgeving ‘cool’ werd gevonden. Maar hoe is het eigenlijk om als jonge vrouw in de (lokale) politiek actief te zijn als raadslid?

In het licht van Internationale Vrouwendag (8 maart) wil de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden stilstaan bij het belang van vrouwen in politiek en bestuur. Om dit te vieren en tegelijkertijd een belangrijk thema aan te snijden, ging de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden in gesprek met Kim Faber. Kim is momenteel 22 jaar, student scheikunde, raadslid in gemeente Veenendaal en fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA. Als één van de jongste vrouwelijke raadsleden in Nederland vroegen wij naar haar ervaringen als raadslid, vrouwelijk leiderschap en hoe zij de toekomst ziet voor vrouwen in de (lokale) politiek.

Weg vinden

In het begin was Kim onzeker over haar kennis en kunnen binnen de gemeenteraad, maar door ervaring op te doen nam deze onzekerheid af. Volgens Kim is het vinden van je weg binnen de gemeenteraad een voortdurend lopend proces. Wel ervaart Kim dat zij als jonge vrouw tegen andere uitdagingen loopt dan haar mannelijke collega’s. Eén van deze uitdagingen is de reacties van externe partijen (bijvoorbeeld op sociale media), op haar raadlidmaatschap als jonge vrouw in de lokale politiek en raadswerk-gerelateerde activiteiten. Met seksistische opmerkingen en denigrerende benamingen (“Ik ben zelfs weleens slet genoemd…”) komt ze regelmatig in aanraking. Volgens Kim ligt dit aan het vrouw zijn en minder aan haar leeftijd, aangezien haar jonge mannelijke collega’s niet dezelfde ervaringen hebben.

Tips

Op de vraag wat gemeenten en politieke partijen kunnen doen om het aantrekkelijker voor vrouwen te maken om politiek actief te worden en blijven, antwoordt Kim dat hiervoor eigenlijk een maatschappelijke omschakeling nodig is. Seksisme zit op meerdere lagen ingebed in ons dagelijks bestaan. ‘When you see it, you can’t unsee it’: wanneer je je bewust bent van deze verhoudingen, kan je deze niet meer negeren. Zelf neemt ze maatregelen om haarzelf en andere vrouwelijke collega’s in de raad te ondersteunen. Deze zijn op te sommen als volgt:

  • Maak seksisme en discriminatie bespreekbaar: Het bespreken van seksistische en discriminerende voorvallen creëert een gevoel van erkenning en vermindert schaamte. Ook creëert het bewustzijn bij collega’s die hier minder (bewust) bij stilstaan.
  • Vorm een groep met de vrouwen in jouw gemeenteraad: Samen met de andere vrouwelijke raadsleden in haar gemeente heeft ze een whatsappgroep opgericht, waarin zo nodig steun kan worden gezocht bij elkaar.
  • Volg als gemeenteraad trainingen aangaande vrouwen in de politiek: Door stil te staan bij onderwerpen als seksisme, kan er bewustzijn worden gecreëerd over het belang van inclusiviteit in de gemeenteraad.
  • Sluit je aan bij vrouwennetwerken van de politieke partij waarbij jij bent aangesloten.

‘Blijf vooral jezelf’

De boodschap die ze wil meegeven is dat je jezelf moet blijven bij het uitvoeren van je taken als raadslid. Studies tonen dat vrouwen zich ‘’als mannen’’ gaan gedragen om geaccepteerd te worden binnen de groep. Echter ervaart Kim Faber dat ongeacht dat je je aanpast, seksisme bijna onvermijdbaar is en je dus beter dicht bij jezelf kunt blijven.

Meer informatie

Over precies een jaar, in maart 2026, vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en voorafgaand hieraan moeten politieke partijen hun kandidatenlijsten weer opstellen. De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden onderschrijft het belang van vrouwen in de lokale politiek. Klik hier en ga naar de themapagina over Diversiteit & Inclusiviteit. Zie hier de training Diversiteit & Inclusiviteit in de Raad.