Manifest Raden in Verzet overhandigd aan Tweede Kamer

Manifest Raden in Verzet overhandigd aan Tweede Kamer

U bent aan zet met de begroting voor de toekomst: bezuinig niet op het gemeentefonds! Met deze boodschap heeft actiecomité Raden in Verzet het manifest ‘Zonder geld geen gemeenten’ aan de Tweede Kamer overhandigd. 

Met het manifest, dat eerder al werd overhandigd aan de VNG, roept het actiecomité op om de geplande bezuinigingen op het gemeentefonds te schrappen en het zogenaamde ravijnjaar 2026 te voorkomen. Mochten de bezuinigingen doorgang vinden, kijken gemeenten vanaf 2026 aan tegen een gezamenlijk tekort van 2,3 miljard.

“Wij staan hier niet voor onszelf”

Met de geplande bezuinigingen zullen gemeenten vanaf 2026 niet langer in staat zijn al hun taken uit te kunnen voeren, met alle gevolgen van dien. Niet op de laatste plaats voor de inwoners, die de directe gevolgen van gemeentelijke bezuinigingen zullen ondervinden. “De bezuiniging op het gemeentefonds zal als een boemerang terugkomen”, aldus het actiecomité.

Landelijk voor lokaal

Met de overhandiging aan de Tweede Kamer hoopt Raden in Verzet dat de landelijke volksvertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid zullen nemen. Eerder besloot een meerderheid van de Kamer de opschalingskorting te schrappen. 

In april nam de gehele Kamer een motie aan om het raadslidmaatschap aantrekkelijker te maken. Het aanstaande ravijnjaar zal daar in ieder geval niet aan bijdragen, is de vrees onder raadsleden.

Meer informatie

In aanloop naar de overhandiging publiceerde het actiecomité Raden in Verzet een persbericht. Deze kunt u hier vinden. Het gehele manifest ‘Zonder geld geen gemeenten’ kunt u hier vinden.

De Nederlandse Vereniging onderstreept de noodzaak tot het afwenden van de geplande bezuinigingen. Lees meer over de samenwerking tussen de vereniging en het actiecomité Raden in Verzet.  

Foto

V.l.n.r.: Michiel van Nispen (Tweede Kamerlid SP), Wim Meulenkamp (Tweede Kamerlid VVD), Anna de Groot (Raadslid Zaanstad), Nico de Jong (Raadslid Alphen a/d Rijn) , Tina Jakoeb (Raadslid Barendrecht), Rob Duiven (Raadslid Zoetermeer), Glimina Chakor (Tweede Kamerlid GL/PvdA), Marieke Koekkoek (Tweede Kamerlid Volt), Inge van Dijk (Tweede Kamerlid CDA), Cathy Noordergraaf (Raadlid Hilvarenbeek) en Joep Derksen (Raadlid Teylingen).