Manifest Raden in Verzet overhandigd aan VNG-voorzitter Dijksma

Manifest Raden in Verzet overhandigd aan VNG-voorzitter Dijksma

Zonder geld geen gemeenten. Deze boodschap van Raden in Verzet, ondertekend door meer dan duizend raadsleden uit meer dan driehonderd gemeenten, is overhandigd aan Sharon Dijksma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Raadsleden vrezen dat het raadswerk onaantrekkelijk en bijna onmogelijk wordt als het zogeheten financieel ravijn vanaf 2026 niet wordt opgelost. Maar liefst 1119 raadsleden uit 302 hebben daarom het manifest van Raden in Verzet ondertekend.

Ondertekening

Het manifest van Raden in Verzet is afgelopen zaterdag in Utrecht ondertekend door raadslid Sicco Louw, voorzitter Raden in Verzet, en Abdullah Uysal, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Nadeel voor inwoners

“Het dreigende tekort zal er ongetwijfeld voor zorgen dat gemeenten hun taken niet meer uitvoeren, met alle gevolgen voor inwoners”, zegt Abdullah Uysal, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. “Wij staan als raadsleden het dichtst bij de burger, en zijn als geen ander in staat veel van de huidige problemen op te lossen. Zonder genoeg geld wordt ons dat onmogelijk gemaakt”.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden faciliteert Raden in Verzet omdat de vereniging zich zorgen maakt dat de aantrekkelijkheid van het raadswerk afneemt als er geen oplossing komt voor de dreigende financiële problemen.

Den Haag aan zet

Naast de aanbieding aan de VNG, die de zorgen van het actiecomité deelt, zal het manifest verstuurd worden aan informateur Ronald Plasterk. Ook de Kamerleden en de fracties kunnen een bericht van Raden in Verzet verwachten. “De bal ligt nu bij de landelijke politiek”, aldus Sicco Louw.

Meer informatie

Klik hier voor het Manifest Zonder geld geen gemeenten.

Meer weten over waarom de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden ondersteuning biedt aan Raden in Verzet? Lees over onze samenwerking.