Nieuwe handreiking om werkdruk te verminderen

Nieuwe handreiking om werkdruk te verminderen

Van welke activiteiten krijg ik de meeste energie? Waaraan zou je meer tijd aan willen besteden? Welke keuzes horen daarbij? Wat kunnen anderen doen, zodat jij meer tijd hebt voor de activiteiten die jou als raadslid voldoening geven?

Deze vragen komen uit de nieuwe handreiking ‘Tips voor het verminderen van werkdruk bij raadsleden en griffiers’ van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Om de werkdruk onder controle te krijgen en te houden is het volgens Maarten de Winter, kerndocent strategische HR bij Avans+ en zelfstandig coach, belangrijk dat raadsleden keuzes maken . “Als je je prioriteiten beter stelt en realistisch maakt wat je kunt doen, heb je meer plezier in het werk. Maar hoe doe je dat dan? Maak bijvoorbeeld gebruik van een schema om inzichtelijk te maken hoeveel tijd besteed wordt aan welke activiteit.”

Minder werkdruk

Lukt het daarna niet om in balans te blijven is het volgens De Winter raadzaam om eens met de griffie te praten. “Daar hebben mensen contacten met bijvoorbeeld oud-raadsleden die je kunnen helpen het werk met meer plezier en met minder werkdruk te kunnen doen”, aldus De Winter.

Handreiking 

De handreiking met tips voor het verminderen van werkdruk bij raadsleden en griffiers is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en uitgevoerd in het kader van het programma Democratie in Actie en mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De handreiking bevat tips en adviezen voor raadsleden, gemeenteraden en voor griffiers.

Lees verder onder video

Meer informatie

- Artikel Binnenlands Bestuur Gemeenteraadsleden bespreken werkdruk nauwelijks.
- Artikel
Werkdruk binnen de raad blijft een probleem.
- Artikel
Moderniseer de verlofregeling voor raadsleden.
- Modules over werkdruk in de digitale leeromgeving.
 
- Video| Tips voor het verminderen van werkdruk bij raadsleden en griffiers.