Raad Breda wil omvang georganiseerde criminaliteit weten

Raad Breda wil omvang georganiseerde criminaliteit weten

De gemeenteraad van Breda wil een onderzoek naar de omvang van de georganiseerde criminaliteit. De raad heeft daarom in een breed gedragen motie het bestuur opgedragen een onderzoek uit te voeren naar de impact van de voor samenleving en openbaar bestuur ondermijnende vorm van criminaliteit.

De raad van Breda nam de motie aan tijdens het debat afgelopen week over de voorjaarsnota. Voor wie de motie wil lezen, klik hier.

Aanleiding voor de motie is de situatie in Tilburg, aldus CDA-fractievoorzitter Peter Elbertse in Breda Vandaag. 'We zijn geschrokken van een eerder onderzoek uit Tilburg. Daaruit bleek dat er 800 miljoen euro per jaar omgaat in georganiseerde misdaad en criminele infrastructuren rondgaat. Dat is meer dan de gehele Tilburgse gemeentebegroting.'

Behalve in Brabant trok de invloed van de georganiseerde criminaliteit ook de aandacht in Haarlem. Daar werd vorige week de auto van burgemeester Bernt Schneiders in brand gestoken. Schneiders, tevens voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, sprak in de Volkskrant van ‘Brabantse toestanden’ die ook in de rest van Nederland de kop op steken.

De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden heeft voor raadsleden speciale bijeenkomsten over integriteit en belangenverstrengeling. Maandagavond houdt de vereniging een bijeenkomst daarover in Noordwijk. Een van de sprekers is het hoofd van het Landelijk Inspectie- en Expertisecentrum dat gemeenten informeert over risico’s en vormen van belangenverstrengeling.

Ondermijning

Ondermijning van de lokale democratie treft 1 op de 5 burgemeesters, zo bleek vorige maand uit onderzoek van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Het programma Nieuwsuur besteedde toen aandacht aan deze opvallende uitkomsten. Klik hier voor meer informatie.