Raad heeft weinig vat op gemeentelijk vastgoedbezit

Raad heeft weinig vat op gemeentelijk vastgoedbezit

Het is voor de gemeenteraad niet inzichtelijk hoeveel vastgoed een gemeente bezit en wat dit voor effect heeft op de beleids- en organisatiedoelen. En het gaat om een fors bedrag: gemeenten in Nederland hebben in totaal voor 25 miljard euro aan vastgoed op de balans staan.

Dat blijkt uit een onderzoek van Paul Mooij, projectmanager gemeentelijk vastgoed in Amsterdam voor de ASRE (Amsterdam School of Real Estate). Mooij: "Het gemiddelde gemeenteraadslid weet niet hoe de begroting moet worden gelezen als het om vastgoedsturing gaat. Ook wethouders moeten behoorlijk ingevoerd zijn om de vastgoedinformatie uit de begroting en jaarverslagen te destilleren. Bovendien is er vaak geen overeenstemming over de financiële waarden waarop zou moeten worden gestuurd."

Niet inzichtelijk

Het onderzoek laat zien dat de begrotingen van gemeenten op het gebied van vastgoed niet vergelijkbaar zijn. Hiermee is er in de begroting geen zicht op het vastgoed als geheel en kunnen de effecten van beleids- en organisatiedoelen op de vastgoedportefeuille niet inzichtelijk gemaakt worden. Wel is er gezien dat gemeenten bezig zijn met het professionaliseren vastgoedmanagement. De helft van de gemeenten vindt hierbij aansluiting op het wettelijke kader voor de verantwoording van vastgoed in de begroting.

Lees hier het hele onderzoek.