Raadsleden van Nederland: Bert Korendijk

Raadsleden van Nederland: Bert Korendijk

Wat drijft raadsleden? Wat geeft hen de energie en motivatie om zich in te zetten voor de samenleving? En welke instelling en idealen nemen zij mee de raadszaal in? In de serie Raadsleden van Nederland vertellen raadsleden hun verhaal. Deze week Bert Korendijk, raadslid voor Samen voor Schiermonnikoog.

“Schiermonnikoog is met 950 inwoners de kleinste gemeente van Nederland. We hebben negen raadsleden, verdeeld over drie partijen. Allemaal lokale partijen. Dat is hier al meer dan vijftig jaar zo. Bevalt prima.

“Het is goed te doen hoor, met negen dames en heren. Kwestie van organiseren en ondersteuning. Onze partij heeft vier fractieleden. Maar we hebben een flinke club van steunfractieleden achter ons staan. We zijn gegroeid toen we, alweer een aantal jaren geleden, van een Christelijke partij de omslag maakte naar een seculiere. Die verbreding zorgde voor nieuwe aanwas, ook van actieve leden.

“Met het raadswerk ben ik ongeveer een dag in de week kwijt. De vergoeding is een paar honderd euro en dat is inderdaad niet veel. Terecht dat er wat bijkomt, maar ook zonder die verhoging zou ik dit werk met plezier blijven doen hoor. Ik zie het vooral als een hobby. Je moet het leuk vinden. Ik doe vooral ruimtelijk ordening. Op dit moment zijn we druk met een bestemmingsplan en het beschermd dorpsgezicht. Maar soms komt er een half jaar lang niks voorbij met betrekking tot mijn dossiers. Dan ondersteun ik collega’s met hun thema’s.

“In zo’n kleine gemeente zijn de contacten met inwoners heel direct. Iedereen kent zowat alle raadsleden. Wat niet betekent dat ik me onafgebroken laat benaderen in die functie. Als ik in het café een biertje drink, dan doe ik dat als Bert Korendijk. Bij vragen aan het raadslid: morgen ben ik er voor je.

“Wat het werk voor een gemeenteraad op een eiland bijzonder maakt, is dat je voor regionale bijeenkomsten relatief veel tijd kwijt bent. Daardoor denk je wel drie keer na voor je je opgeeft voor een vergadering op het vasteland. Ik herinner me een vergadering van een uurtje waar ik ruim een halve dag zoet mee was en waar ik echt niks wijzer van was geworden. Zonde van mijn tijd. En dan zijn er nog de bijeenkomsten ’s avonds. Dan moet je een overnachting regelen. Soms kun je bij familie terecht en een ander keer moet je een hotelkamer nemen. De kosten daarvan betaal ikzelf, wat dacht jij dan?”

Raadsleden van Nederland

In de serie Raadsleden van Nederland komen raadsleden met hun verhaal aan bod. Zij vertellen wat hun drijfveren zijn en wat zij willen leren. Volgende week is Freddy Grin aan het woord, gemeenteraadslid voor de PVV in Lelystad. Eerder verschenen: