Raadsledengids: werkbezoek als inspiratiebron voor het raadswerk
Raadsleden gebruiken werkbezoeken als instrument om te begrijpen hoe beleid in de praktijk uitwerkt. Door middel van een werkbezoek kunnen raadsleden informatie vergaren die niet in raadsstukken staan, informatie persoonlijk toetsen en de afstand tussen de burger en de gemeente verkleinen.
Drie raadsleden vertellen over hun ervaringen met het werkbezoek in de Raadsledengids 2024. Het thema van deze Raadsledengids is het maken van keuzes zodat raadsleden beter en gemakkelijker in de veelheid van vragen de juiste keuzes kunnen maken.
Zelf kijken helpt
Een werkbezoek helpt bij het vormen van een goed beeld, volgens Vivienne Wesselink, raadslid in Hilversum. Zij heeft sociaal domein in haar portefeuille en geeft aan: “Ik kom niet uit de zorg en ik heb niet overal verstand van. Daarom is het goed om zelf te gaan kijken bij organisaties, want dit helpt mij om een beeld te vormen.” Sommige onderwerpen die in de raad besproken worden zijn te specialistisch, en dan wil ze meer weten dan wat er in de raadsstukken staan. Werkbezoeken helpen Vivienne dan om een mening te vormen over deze onderwerpen. Ook voor Stefan de Nijs, raadslid in Boxmeer, zijn werkbezoeken verhelderend: “Je hebt vaak een globale indruk van de materie. Maar als je dan zelf ziet wat er gebeurt en tot welke resultaten dat leidt, levert dat veel nuttig inzicht op.”
Vragen stellen
Stefan de Nijs, raadslid in Boxmeer, gaat regelmatig op werkbezoek: “Meestal gaat het om plaatselijke initiatieven waar we in de raad al bekend mee zijn, maar waar we meer van willen weten.” Stefan geeft aan: “Als raadslid ben je een mens als iedereen dat gevoed wordt door informatie. Het werkbezoek stelt me in de gelegenheid om die informatie persoonlijk te toetsen. Ik kan binnenkomen, ik kan persoonlijk waarnemen, ik kan vragen stellen, voordelen waarvan je als raadslid gebruik kan maken.”
Afstand verkleinen
Door een werkbezoek legt een raadslid contact met de samenleving die hij vertegenwoordigt. Rick van Velthuysen, raadslid in Elburg, ziet het werkbezoek als een manier om de afstand tussen de gemeente en de burger te verkleinen. Hij geeft aan: “Altijd neem ik de telefoon op, want ik zie het raadslidmaatschap als een soort ombudsfunctie. Vragen mensen mij om langs te komen omdat ze een probleem hebben met de gemeente, dan wordt het voor mij interessant, dan wil ik me ermee bemoeien.”.
Meer informatie
Voor de online versie van de Raadsledengids 2024, klik hier.
De Raadsledengids wordt door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden jaarlijks gemaakt. Dit jaar is het thema: keuzes maken. Een printversie van de gids is toegestuurd aan alle leden. Voor de online versie klik hier. Voor opleidingen en trainingen kijk op de online leeromgeving voor raadsleden.