Rekenkamertool: handig hulpmiddel voor raadsleden

Rekenkamertool: handig hulpmiddel voor raadsleden

Voor raadsleden die in het kader van hun inwerkprogramma nieuwsgierig zijn wat zij met de Rekenkamer kunnen, is een nieuwe Rekenkamertool. Voor de belangrijkste vragen, hoeft u niet te lezen, maar slechts te klikken en krijgt u filmisch in de vorm van animaties antwoord.

De Rekenkamertool van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden bestaat uit vragen, adviezen, tips, voorbeelden en doorverwijzingen. Dit hulpmiddel is ontwikkeld door Petra Habets Advies & Onderzoek in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies, de NVRR.

Vragen en antwoorden in beeld

Wat is uw vraag als raadslid over de rekenkamer? Wanneer u wilt weten wat u in de Rekenkamertool kunt verwachten, klik hier.

Wanneer u specifieke vragen hebt over wat de Rekenkamer voor u als raadslid en/of gemeenteraad kan betekenen, kijk dan in de hierna volgende lijst van vragen op welke vraag u antwoord zoekt.

 1. Hoe verhoudt rekenkameronderzoek zich tot ander onderzoek waar u als raadslid om kunt vragen? De Rekenkamertool geeft antwoord, klik hier.
 2. Wat te doen met onderzoeksrapporten van de rekenkamer(commissie)? De Rekenkamertool geeft antwoord, klik hier.
 3. Wat te doen met andere berichten van de rekenkamer(commissie)? De Rekenkamertool geeft antwoord, klik hier.
 4. Hoe heeft uw verzoek aan de rekenkamer (commissie) de grootste kans van slagen? De Rekenkamertool geeft antwoord, klik hier.
 5. 5. Wat zijn de taken van de raad bij de inrichting van de rekenkamerfunctie? De Rekenkamertool geeft antwoord, klik hier.
 6. 6. Waarmee krijgt u te maken als het gaat om het budget van de rekenkamer(commissie)? De Rekenkamertool geeft antwoord, klik hier.

Vijf hoofdvragen 

De Rekenkamertool van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden is een instrument waarmee raadsleden en gemeenteraden snel en gemakkelijk inzicht kunnen krijgen op de belangrijkste vragen om de Rekenkamer en/of Rekenkamercommissie als hulptroep van de raad in te zetten. De tool kent vijf hoofdvragen"

 1. De relatie tussen rekenkameronderzoek en ander onderzoek. Hierin vindt u vragen als: welke instrumenten heeft de raad voor het uitvoeren van zijn controlerende taak en wat vraag ik als raadslid aan de accountant en wat aan de rekenkamer(commissie)?
 2. Wat doe ik als raadslid met rapporten, berichten en vragen van de rekenkamer(commissie)?
 3. Hoe stel ik vragen aan de rekenkamer(commissie)?
 4. Voor welke keuzes en beslissingen over de rekenkamer(commissie) kan ik als raadslid komen te staan?

 5. Budget van de rekenkamer, zoals wat is een reëel budget voor de rekenkamer(commissie)?


Meewerken aan verbetering van de Rekenkamertool

De rekenkamertool is een hulpmiddel dat blijvend in ontwikkeling is. Wanneer u op basis van de vragen goede voorbeelden uit uw gemeente wilt aandragen of specifieke vragen wilt achterlaten, kunt u een bericht sturen naar: rekenkamertool@petrahabets.nl. Alvast veel dank en veel plezier bij het bekijken van de animaties!