U bent hier

Sint Eustatius krijgt eilandsraad terug

Sint Eustatius krijgt weer eigen lokale volksvertegenwoordigers. Op woensdag 21 oktober 2020 kunnen de ruim drieduizend inwoners van Statia weer naar de stembus om een nieuwe eilandsraad te kiezen. Daarmee eindigt een periode van tweeënhalf jaar zonder eilandsraad. 

Sinds 7 februari 2018 is de vijfkoppige eilandsraad ontbonden, nadat de Tijdelijke wet Taakverwaarlozing Sint Eustatius in werking trad. Sint Eustatius deed dus ook niet mee aan de eilandsraadsverkiezingen afgelopen maart, tegelijktijdig met de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland. Wel mocht Sint Eustatius stemmen voor het Kiescollege voor de Eerste Kamer, maar bij die verkiezingen was een opmerkelijk lagere opkomst dan op Bonaire en Saba, waar wel tegelijktijdig Eilandsraadsverkiezingen waren.

Hiermee werd voor het eerst sinds 1951 een volksvertegenwoordiging van een Nederlandse gemeente ontbonden. Destijds werd de gemeenteraad van de Groningse gemeente Finsterwolde (in het huidige Oldambt) naar huis gestuurd en werd er een Regeringscommissaris aangesteld. Deze situatie duurde twee jaar.

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte het nieuws bekend tijdens een ontmoeting met inwoners van Sint Eustatius over de stand van zaken rondom het herstel van de bestuurlijke orde op het eiland.

Beperkte taken

De eilandsraad die na 21 oktober 2020 wordt geïnstalleerd krijgt in eerste instantie alleen maar beperkte bevoegdheden. Zo kunnen voorlopig nog geen eigen eilandsgedeputeerden en een gezaghebber worden aangesteld zo lang de Regeringscommissaris in functie is. In eerste instantie krijgen de Eilandsraadleden alleen een controlerende taak middels het vragenrecht, het interpellatierecht en de mogelijkheid om moties in te dienen.