U bent hier

Vandana Jankipersadsing: ‘Een luisterend oor is al de helft van de hulp’

Van een wethouder, die steeds een drone voor zijn voordeur zag vliegen, tot een burgemeester die geconfronteerd werd met een man met pistool op de publieke tribune. Vandana Jankipersadsing, projectleider bij de Wethoudersvereniging, én een van de vertrouwenspersonen binnen het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur, heeft al veel nare ervaringen gehoord van bestuurders. Ze biedt hen een luisterend oor.

Jankipersadsing werkt al sinds 2014 voor de Wethoudersvereniging, waarvan de afgelopen drie jaar als projectleider met een breed takenpakket. Ze is onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van opleidingen, masterclasses en trainingen, zoals de driedaagse training voor beginnende wethouders en post-hbo trainingen. Ook is ze betrokken op het dossier integriteit.

Luisterend oor

“Het Ondersteuningsteam is een aanvulling op de ondersteuning vanuit de eigen organisatie”, benadrukt Jankipersadsing. “Lokale politieke ambtsdragers kunnen eerst terecht bij de ’collega-ambtsdragers, griffier of bij de burgemeester. Als ze aanvullende ondersteuning nodig hebben, kunnen ze bij ons terecht. Daarom willen we nu meer ruchtbaarheid geven aan ons Ondersteuningsteam, zodat ze ook actief naar ons komen. Ik sta wethouders te woord aan de lijn, en bied als eerste vooral een luisterend oor en vertel wat we hem of haar aan ondersteuning kunnen bieden. Dat luisterend oor is eigenlijk al de helft van de hulp.”

Kentering

Praten over agressie en intimidaties is nog altijd niet normaal voor wethouders, burgemeesters, raadsleden, Statenleden en andere politieke ambtsdragers. Toch is er een kentering gaande, ziet Jankipersadsing. “Voorheen praatten we er niet over, hielden het stil en probeerden het op andere manieren op te lossen. Wat we nu willen is dat bestuurders zich uitspreken over wat ze meemaken. We moeten ons juist meer uitspreken dat dit niet bij hoort bij het werk”.

“Ook moet het meer zichtbaar worden voor de rest van de collega’s, want de bewustwording is er nog niet”, aldus Jankipersadsing. “Dat zagen we bijvoorbeeld toen we vanuit het Ondersteuningsteam tijdens de coronatijd online meetings organiseerden. In het plenaire deel zei de overgrote meerderheid van de aanwezige wethouders dat dit hen niet overkomt. Na de deelsessie, bleek later bijna iedereen wel eens met agressie en intimidatie geconfronteerd te zijn. In eerste instantie herkennen ze het niet, en als dan een dapper iemand zich als eerste uitspreekt, dan wel. We moeten dus echt werken aan die bewustwording. We zijn dan ook met het Netwerk Weerbaar Bestuur bezig met de lokale politie tussen de oren te krijgen om de aangiftes van politieke ambtsdragers serieuzer te nemen.  De tour van het Ondersteuningsteamlangs gemeenten is daarom ook heel belangrijk voor de bewustwording over wat agressie en intimidatie betekent."

Meer informatie

Lees hier het volledige interview. Eerder verschenen artikelen uit deze reeks zijn:

Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur

Het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur biedt burgemeesters, wethouders, raadsleden, Statenleden en gedeputeerden die geconfronteerd worden met vraagstukken rondom de eigen veiligheid (intimidatie, bedreiging, agressie en geweld) steun.

Het Ondersteuningsteam bestaat uit vertrouwenspersonen, experts en ervaringsdeskundigen en biedt een luisterend oor en persoonlijk advies.

Wanneer u te maken krijgt met agressie en intimidatie kunt u 24/7 contact opnemen met het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Het Ondersteuningsteam is telefonisch bereikbaar op 070-3738314. U komt dan in contact met een van de vertrouwenspersonen.