Vijf acties raad Eindhoven voor meer vrouwen in de raad

Vijf acties raad Eindhoven voor meer vrouwen in de raad

Om het aantal vrouwen in de Eindhovense gemeenteraad te verhogen, organiseert de raad twee keer per raadsperiode een Raad zoekt Vrouw bijeenkomst. Deze bijeenkomst staat in teken van het helpen van vrouwen om meer politiek actief te worden. Uit onderzoek door de gemeenteraad van Eindhoven blijkt een regelmatige bijeenkomst zoals deze een goede stap op weg te zijn voor deelnemers om meer de politiek in te gaan.

Zo’n bijeenkomst is een van de aanbevelingen uit een reeks van vijf uit het project Raad zoekt Vrouw dat sinds 2020 loopt in de Eindhovense gemeenteraad. Met dit project wil de raad meer vrouwen politiek actief krijgen. Het project begon met de eerste Raad zoekt Vrouw bijeenkomst waar verschillende vraagstukken opkwamen.

Raadswerkgroep

De Raadswerkgroep In Contact met de Stad heeft daarnaast nog vier aanbevelingen gedaan om de deelname van vrouwen in de lokale democratie te stimuleren:

  • Het verduidelijken van de informatievoorziening. De informatie moet toegankelijker en te begrijpen zijn voor iedereen. Het is voor veel vrouwen onduidelijk hoe je politiek actief kan worden en wat dit inhoudt.
  • Regel een buddy voor nieuwe, vrouwelijke raadsleden die je als coach kan helpen en wegwijs kan maken in de wereld van de gemeenteraad.
  • Er kwamen ook vraagstukken naar voren die meer onderzoek nodig hebben. Dit gaat onder andere over hoe het raadswerk toegankelijker gemaakt kan worden en de werkwijze van de raad. Hiervoor is een onderzoeksopzet gemaakt, dit zou moeten leiden tot een actiegericht advies.
  • Politieke partijen spelen een belangrijke rol bij de selectie van vrouwelijke kandidaat-raadsleden. Om dit aantal te vergroten, is een handreiking opgesteld met acties en tips. Deze tips gaan onder andere over het opstellen van een diverse kandidatenlijst en het inzetten van rolmodellen.

Representatieve gemeenteraad

De raad van Eindhoven herdacht afgelopen september haar eerste vrouwelijke raadslid: Janna van Bekkum was honderd jaar geleden het eerste vrouwelijke raadslid in de gemeenteraad van deze Brabantse stad. Hoewel er sindsdien veel veranderd is, blijft een belangrijk speerpunt van de gemeenteraad nog altijd een goede afspiegeling te zijn van haar inwoners. De raad hoopt door het project Raad zoekt Vrouw en de aanbevelingen meer vrouwen enthousiast te maken om politiek actief te worden. Dit lijkt te werken, vorige raadsperiode was 31% van de raadsleden in de gemeenteraad van Eindhoven vrouw, in de huidige raadsperiode is dat gestegen naar 42%.

Meer informatie

Het initiatiefvoorstel Raad zoekt Vrouw kunt u hier vinden.

Wil je weten hoeveel vrouwen er in jouw gemeenteraad zitten, klik hier voor het onderzoek “Vrouwen in de raad 2022” van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden over het aantal vrouwelijke raadsleden in de gemeenteraad.