Wel vernieuwen, maar niet innoveren?

Wel vernieuwen, maar niet innoveren?

Elke raadsperiode komen er nieuwe partijen in de raad, die nieuwe manieren van werken voorstaan. Toch komt hier niet altijd veel van terecht. Universitair docent Julien van Ostaaijen (Tilburg University), gaat hier uitgebreid op in en komt met praktische handvatten tijdens de Dag voor de Raad op 9 april.

Bij de start van elke raadsperiode komen er nieuwe partijen en nieuwe raadsleden in de raad die zich hard maken voor een nieuwe manier van werken en ook gedurende de raadsperiode worden er veel handreikingen en adviezen gepubliceerd over de manier van werken in de raad. Toch leidt dit in slechts een klein deel tot verandering en verbetering in het functioneren van de raad. Wat is daar de reden van? Julien van Ostaaijen (Tilburg University) gaat hier uitgebreid op in tijdens de Digitale Dag voor de Raad op 9 april. Hij gaat onder ander in gesprek over de rol van nieuwe partijen en de vraag waarom raden sneller vernieuwen dan innoveren. Wilt u meer weten over successen van nieuwe lokale partijen? Lees dan 'Bekend op straat en in de raad' waarin Van Ostaaijen ingaat op de succesfactoren van nieuwe lokale partijen. 

In zijn verhaal zal Van Ostaaijen ook stil staan bij waarom – in verhouding met andere landen – het raadslidmaatschap bij inwoners onpopulair is en ingaan op het vraagstuk hoe politieke partijen op een andere manier toch meer kandidaten kunnen binnenhalen voor hun nieuwe lijst. Ook analyseert hij welke wisselwerking de matige belangstelling voor het raadswerk heeft op het vernieuwen en veranderen van de werkwijze van de gemeenteraad. Hij sluit af met enkele aanbevelingen hoe dit soort gewoonten kunnen worden doorbroken.

Dag voor de Raad

De Dag voor de Raad wordt sinds 2017 jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Dit jaar vindt de digitale Dag voor de Raad plaats op 9 april. Hierbij kunt u uw eigen programma samenstellen! Zo wordt er gesproken over de waarde van diversiteit voor de gemeenteraad, raadsprogramma’s en de valkuilen van collegevorming!  Klik hier voor het volledige programma van de Dag voor de Raad.

Aanmelden

Bij de Dag voor de Raad kunt u uw eigen programma samenstellen en zo de sessies volgen waar u behoefte aan hebt. U kunt zich aanmelden voor de Dag van de Raad en de sessie met Julien van Ostaaijen via deze link.