Gina Guldenaar
Discussies kunnen scherp zijn, maar we moeten elkaar blijven respecteren.

Gina Guldenaar , Hattem

Gina Guldenaar

Gemeente Hattem

Raadslid sinds: 2014
Partij: HattemCentraal
Hoofdberoep: Projectleider


Wat was jouw drijfveer om raadslid te worden?

Net als bij veel mensen raakte ik door een impactvol besluit in mijn directe leefomgeving ineens betrokken bij de politiek. Daar merkte ik dat je stem als inwoner er echt toe kan doen. Veel inwoners hebben door besluiten die hen direct raken, het vertrouwen in de politiek verloren. Mijn drijfveer was en is nog steeds om de stem van de inwoners van Hattem te laten horen. Dat is ook de reden dat HattemCentraal in 2021 is opgericht. Hattem had tot dan geen lokale partij. Ik vond dat er een politieke partij ontbrak die echt vanuit de gemeenschap zelf komt en niet gebonden is aan landelijke politieke lijnen. Inwoners betrekken bij besluitvorming is voor mij cruciaal, want uiteindelijk maken wij beleid dat direct invloed heeft op hun leven.

Ervaar je werkplezier in het raadslidmaatschap?

Absoluut! Het raadswerk is intensief, maar ontzettend waardevol. Ik besteed wekelijks zo'n 20 tot 25 uur aan het raadswerk, afhankelijk van de agenda en de onderwerpen. Ik ben naast raadslid ook fractievoorzitter en actief in verschillende commissies en woon gemiddeld zo’n zes tot acht vergaderingen per maand bij. Het mooiste aan dit werk is dat ik echt impact kan maken, zoals bij het tegenhouden van de dure verbouwing van het stadhuis en het realiseren van de eerste regenboogvlag in Hattem.

Op welke manier word je ondersteund in jouw raadswerk?

Mede door de fractie van HattemCentraal. Deze kent 3 raadsleden en 3 commissieleden en wij hebben de portefeuilles zo verdeeld dat ieder zijn of haar eigen onderwerpen heeft. Met mijn werkgever heb ik goede afspraken waarbij ik voldoende ruimte krijg om het werk als raadslid optimaal te kunnen uitvoeren. Ik maak gebruik van de ondersteuning van de griffie en verschillende netwerkbijeenkomsten. Daarnaast haal ik veel informatie op uit de samenleving en maak gebruik van de kennis en deskundigheid uit de Hattemse samenleving. Daar waar mogelijk volg ik trainingen via de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en kijk ik hoe technologische hulpmiddelen zoals AI-tools mijn werk efficiënter kunnen maken. Het raadswerk is complex, dus goede ondersteuning is essentieel.

Wat doet jouw raad om de omgangsvormen aangenaam te houden?

Binnen de raad hebben we een werkgroep “doorontwikkeling raad”. Daar zijn duidelijke afspraken gemaakt over hoe we met elkaar omgaan. Iedereen krijgt de ruimte om zijn of haar mening te geven en er wordt actief op toegezien dat debatten respectvol blijven. Het blijft politiek en discussies kunnen scherp zijn, maar we moeten elkaar blijven respecteren.

Op welke manier houdt jouw raad grip op regionale samenwerking?

We werken samen met omliggende gemeenten en regio’s op thema’s zoals zorg, woningbouw en duurzaamheid. Vanuit de raden hebben wij, per samenwerkingsverband, twee raadsleden die afwisselend zitting nemen in overleggen en de raden informeren en waar nodig adviseren. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat Hattem voldoende invloed houdt in deze samenwerking. Wij stellen kritische vragen en blijven alert op besluiten die in regioverband worden genomen en waar nodig dienen we zienswijzen in en bewaken we het budget.

Hoe geeft jouw gemeente invulling aan burgerparticipatie?

Participatie is een belangrijk speerpunt voor mij. In 2017 heb ik samen met enkele raadsleden ervoor gezorgd dat er een participatiecode is vastgesteld die binnen de gemeente als leidraad dient en waarin bepaald wordt hoe onze inwoners en op welke trede zij inspraak hebben in beleid. Binnen de gemeente Hattem komt participatie op dit moment onvoldoende uit de verf. Mijn collega’s en ik blijven onze bewoners uitnodigen  om rechtstreeks ideeën aan te dragen. Wij zijn benaderbaar en ik blijf mij ervoor inzetten dat inwoners zich gehoord voelen en écht invloed kunnen gaan uitoefenen op beleid.

Hoe kan de gemeenteraad krachtiger en relevanter worden gemaakt?

Door nog transparanter en toegankelijker te zijn. We moeten actiever de inwoners opzoeken, bijvoorbeeld via inspraak en wijkbijeenkomsten. Het is onze rol en taak om besluiten uit te leggen aan onze inwoners. Daar ontbreekt het nog aan en dat moeten we veel actiever doen via sociale media en in de lokale media. Daarnaast moeten we blijven leren en ontwikkelen om als raadslid effectief te zijn.

Heb je kunnen bereiken in deze raadsperiode wat je voor ogen had?

Minder dan ik voor ogen had, wat meer te maken heeft met de huidige bestuurscultuur. Als oppositie werken wij constructief mee aan oplossingen en nemen wij besluiten op basis van het algemeen belang. Het huidige college zet nog te vaak de voltallige oppositie volledig buitenspel. Wel hebben we de voltallige raad aan onze zijde gehad om onnodige uitgaven zoals de stadhuisverbouwing te kunnen voorkomen. Maar er zijn nog genoeg uitdagingen, zeker nu het ‘ravijnjaar’ eraan komt, om te zorgen dat onze voorzieningen in stand blijven en inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners niet financieel onder druk komen te staan.

Ben je voornemens om je in 2026 weer verkiesbaar te stellen?

Ja, ik ben van plan om door te gaan. Ik voel een sterke verantwoordelijkheid om de belangen van de Hattemers te blijven behartigen, zeker in deze onzekere tijden. Mijn focus ligt nog steeds op een eerlijk en sterk Hattem. Andere bestuurlijke functies zie ik niet als prioriteit; mijn hart ligt bij de lokale politiek.

Wat is een tip die je andere raadsleden zou willen meegeven?

Zet je inwoners Centraal en luister echt naar ze en wees zichtbaar. Het is makkelijk om je te verliezen in de politieke agenda, maar onthoud voor wie je het doet. En dat is toch die inwoner op één. Blijf vooral kritisch, onafhankelijk en betrokken!

 

Vorige/volgende