Raadsperiode moet verlengd worden naar 6 jaar.
Klaas van den Bosch, Kampen
Klaas van den Bosch
Gemeente Kampen
Raadslid sinds: 2014
Partij: SGP
Hoofdberoep: Directeur Delivery en Support
LinkedIn
Waarom ben je raadslid geworden?
Dat had een wat praktische aanleiding omdat ik de overheid als werkgever had verlaten, maar nog wel in verbinding met de overheid wilde zijn. Eigenlijk zijn er drie redenen, namelijk het bijblijven op mijn vakgebied (Ruimtelijke Ordening) via het commissie- en raadswerk. Het toevoegen van een stukje extra zingeving. Dus niet alleen maar commercieel en zakelijk werk doen, maar ook iets betekenen wat er toe doet in de samenleving. En het belang van Bijbels gefundeerde politiek dienen.
De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Dat is wel het geval en komt ook tot uiting in de vele besluiten die door de gemeenteraad genomen moeten worden. Toch zie je wel een trend dat de agenda van de gemeenteraad erg wordt beheerst door voorstellen van het college. Vaak wel met een oorsprong in de gemeenteraad, maar ook dan vaak op voorstel van het college. Echte initiatieven die ontstaan vanuit de gemeenteraad en ook tot uitvoering komen zie je heel weinig. Daar komt nog bij dat er steeds meer onderdelen van de gemeentelijke begroting in een gemeenschappelijke regeling terechtkomen. Formeel hebben we daar wel invloed op, maar in de praktijk is die invloed minimaal.
Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
Ik denk dat het wijs is om de raadsperiode te verlengen. Ga bijvoorbeeld uit van een periode van zes jaar. Dan is er meer tijd om ook werkelijk een politiek programma in uitvoering te krijgen. Procedures duren steeds langer, wat maakt dat na vier jaar nog weinig zichtbaar is. Teleurgestelde inwoners gooien het helemaal over de andere boeg, met als gevolg dat er weer nieuw beleid gestart wordt. En dat met dezelfde teleurstellingen. Je hebt echt een jaar nodig om een programma te vertalen naar concrete plannen en die in de begroting te krijgen. Dan kun je aan de slag, maar tegen de tijd dat je lekker bezig bent zijn de volgende verkiezingen alweer in aantocht.
Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
Een praktische netwerker die graag goed wil weten hoe het zit. En als ik dat goed scherp heb komt het (al dan niet geanonimiseerd) terug in het raadsdebat. En dan laat ik het punt dat ik wil maken niet snel lopen.
Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Daar ben ik het volledig mee eens, hoewel ik ook aandacht wil vragen voor de begrenzing door de fatsoensnormen. We moeten ons vooral ook beseffen dat we een voorbeeldfunctie vervullen. Juist in hoe we elkaar bejegenen, zodat de mensen op straat daar ook een voorbeeld aan hebben. Kijkend naar Den Haag kan ik soms niet anders dan concluderen dat dit voorbeeld negatief is. Daar moeten we echt ver vandaan blijven!
Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?
Vooral selectief zijn en prioriteiten stellen. Verder moet je het samen doen als fractie, dat geeft ook mogelijkheden. Maar het belangrijkste is dat je keuzes maakt.
Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?
We hebben een voorstel gedaan om een evaluatiemoment op initiatief van de raad in te bouwen. Dat idee is in schoonheid verloren gegaan. Andere gemeenten bleken hier geen of minder behoefte aan te hebben, waarmee het werd afgedaan. Zo heeft de recente wetswijziging mijns inziens niet het beoogde doel bereikt.
Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?
In Kampen heeft de gemeenteraad het traject Koers Kampen 2040 in gang gezet. In het kader van de koersbepaling heeft de gemeenteraad er nadrukkelijk voor gekozen een dialoog op te starten over de toekomst van Kampen met inwoners, andere stakeholders en binnen de eigen gemeentelijke organisatie. Uitkomsten van deze dialoog zijn afgewogen om te komen tot strategische keuzes op tien thema’s, die nader zijn ingevuld aan de hand van drie kernwaarden: samen leven, aanpakken en doorgeven. Inwoners, bedrijven, kerken en maatschappelijke organisaties zijn op veel denkbare manieren betrokken bij dit proces. Waaronder een uitnodiging bij loting van inwoners die vervolgens door raadsleden persoonlijk zijn gevraagd om mee te doen.
Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Daar ben ik het wel mee eens. Het is een belangrijke taak en zo is een burgemeester ook altijd in verbinding met het hoogste bestuursorgaan van de betreffende gemeente. Bovendien is de burgemeester onpartijdig en neutraal en daarom de meest logische keuze voor het voorzitterschap.
Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
We hebben in Kampen net een (ver)nieuwde griffie. Daarbij is ook gekozen voor een ruimere ondersteuning dan dat we tot nu toe gewend waren. Een goede ondersteuning is onontbeerlijk en die hebben we in huis.
Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
De gemeenteraad zelf doet daar niet heel veel aan en dat hoort ook zo. We zijn gekozen en voeren onze kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordige rollen uit. Het is aan de politieke afdelingen om te komen met een kieslijst die door hun leden gedragen wordt. In Kampen heeft dat geleid tot een gemeenteraad die mijns inziens een mooie afspiegeling is van hoe de lokale samenleving in elkaar steekt.
Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?
Ik heb als raadslid zeker geen focus op één bepaald speerpunt. Dat heeft ook te maken met mijn visie op de overheid. De Bijbel zegt over het bestaansrecht van de overheid: “opdat wij een stil en gerust leven leiden mogen”. Dus de gemeente moet in de breedte bestuurd worden, zodat haar inwoners veilig zijn en rustig leven kunnen. Met dat uitgangspunt is er momenteel veel wat om aandacht vraagt.
Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?
Sta voor je idealen, maar zoek wel altijd de samenwerking op. En doe je raadswerk met ontspanning en plezier!